Иран предложи добив на петрол и газ на чуждестранни инвеститори

Петдесет проекта за добив на петрол и природен газ на обща стойност 25 млрд. долара са предложени на водещи компании в сектора

Иран предложи добив на петрол и газ на чуждестранни инвеститори

Иран предложи на чуждестранните инвеститори петдесет проекта за добив на петрол и природен газ. Oбщата стойност 25 милиарда долара, съобщи Reuters. 
 
Реализацията на тези проекти ще зависи от това дали международните санкции срещу Иран ще бъдат отменени, както се очаква, в началото на идната година, както и от това дали компаниите ще приемат новите условия, които им предлага Техеран.  

Министърът на петролната индустрия Биджан Зангане заяви, че желаещите да се включат в проектите ще трябва да се примирят с миноритарен дял в бъдещите съвместни предприятия. Същевременно Зангане увери, че предлаганото сътрудничество ще бъде рентабилно, въпреки рекордното поевтиняване на петрола, пише БНР. 
 
В конференцията в Техеран, която продължава и днес, участват представители на British PetroleumShellOMVTotal и други водещи компании от бранша, без Съединените щати. Иранските власти обясниха този факт с ембаргото, което е все още в сила, въпреки че сделката за ограничаване на иранската ядрена програма се подписа още през юли.

Коментари: 0