Руски милиардер съди Associated Press

Според материала Дерипасна участва в лобиране за интересите на Кремъл

Руски милиардер съди Associated Press
532 ~ 2 мин. четене

Руският бизнесмен Олег Дерипаска, е подал съдебен иск срещу агенция Associated Press (AP) за публикуването на материал за предполагаемото му участие в лобиране за интересите на Кремъл. Милиардерът смята съдържанието в публикацията за клевета. На 22 март, 2017 AP публикува статията на Джеф Хорвиц и Чад Дей, в която той смята съдържанието за „фалшиви обвинения по негов адрес, участие в престъпни дейния и други престъпления“, пише в иска на Дерипаска, цитиран от ТАСС.

Материалът на агенцията разказва, че бившият ръководител на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт „тайно е работил за руския милиардер над 10 години, за да внедрява интересите на руските власти“ и е създал „амбициозна политическа стратегия за подкопаването на антируската опозиция в бившите съветски републики. " Дерипаска отрича тази информация.

Статията е написана по начин, който създава невярна представа, че търговските сделки на Дерипаска през периода 2005-2009 г. са имали нещо общо с предполагаемите престъпни деяния и нарушения, свързани с кампанията на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп и президентските избори през 2016 г. в Съединените щати. AP нямат основание да пишат, че всяко споразумение между Дерипаска и Манафорт е подкопавало демократичните движения. Дерипаска не правил никакви плащания към Манафорт за подкопаване на демократичните движения "- се посочва в исковото заявление.

През април Дерипаска нарече материала на AP „част от антируската кампания на американските медии.“ Малко преди това, бизнесменът заяви, че никога не се ангажирал с подкрепа на интересите на руския президент Владимир Путин. За да защити своята репутация, Дерипаска е изразил готовност да говори по време на изслушване в Конгреса на САЩ.

Олег Владимирович Дерипаска е руски предприемач, милиардер. Управлява и контролира „РУСАЛ“, компаниите „Базовый элемент“, En+ Group, „Русские машины“, „Ингосстрах“ и др.

Подкрепи Economic.bg