Руският финансист №1 отчете $130 млрд. изтекли капитали през 2014 г.

Кaто ме питат \"Нали си министърa на финансите, какво ще стане с рублата?\" - казвам \"Следете цените на петрола\", обяснява Антон Силуанов

Санкциите и нефтът...

Руският финансист №1 отчете $130 млрд. изтекли капитали през 2014 г.
192 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Руската федерация (РФ) може да загуби до 40 млрд. долара от санкциите на Запада и още 90 – 100 млрд. от сриването на цените на петрола. Това отчете министърът на финансите на Русия Антон Силуанов по време на международен икономически форум в понеделник.

„От порядъка на 40 млрд. годишно губим от геополитическите санкции и от порядъка на 90-100 млрд. годишно от свиването на цените на петрола с около 30%“, призна руският финансист No.1, цитиран от "Forbes Украйна".


„Ако говорим за геополитиката, то е налице свиване на притока на капитал към страната. Кредитите, инвестиционните ресурси...Колко струва това? Примерно 40 млрд. годишно“, навлезе в детайли Антон Силуанов.

По този начин, според неговите оценки, изтичането на ресурс за 2014 г. може да достигне колосалните дори за РФ 130 млрд. долара. „В интерес на истината, основното изтичане на капитали се случва по пътя на конвертиране на спестяванията на населението и икономически агенти от рубли в чуждестранна валута в периода, когато курсът и без това бе волатилен“, обясни финансовият министър.

Антон Силуанов бе принуден да признае, че геополитческите санкции са „съществени“ за РФ, „но това не е толкова критично за курса, може би дори и за бюджета, отколкото въпроса за цените за стоките, които изнасяме“.

Той припомни за пореден път, че цената на петрола се сви с почти една трета през последните седмици. „Междувременно рублата отслабна със същите 30%. Когато ме питат, чуй, нали си министърa на финансите, какъв ще е курсът на рублата? Да се отговори на това е невъзможно, тъй като тук действат доста фактори. Аз казвам – следете цените на петрола – както се държат те, така ще се държи и курсът на рублата“, обобщава позицията си Антон Силуанов.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg