400 лв. минимална заплата е неадекватна и нереалистична

АИКБ е категорично против замразяване на пенсионната реформа, заяви пред economic.bg председателят на УС на Асоциацията

Васил Велев, АИКБ, пред Economic.bg:

400 лв. минимална заплата е неадекватна и нереалистична

Снимка: БГНЕС

3941 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„При дефлация, символичен ръст на БВП и увеличение на средната заплата в порядъка на 3% е неадекватно и нереалистично да се предлага подобен ръст от над 15% на минималната заплата”, каза за economic.bg Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той коментира предложението на КНСБ минималната работна заплата да бъде повишена през 2015 г. от 340 до 400 лв.

Велев обяви като неоснователен мотива на синдиката, че с повишаване на доходите ще се преодолее дефлацията. Според него, ако се следва логиката на дефлацията, то минималната заплата дори трябва да се понижи, тъй като с по-малко пари могат да се закупи същото количество стоки.

Проведена анкета сред членовете на АИКБ показва, че повечето от тях считат, че трябва да се запази настоящото ниво или ако има увеличение, то да е в рамките на 10-15 лв.

Васил Велев посочи, че най-засегнати от рязък ръст на минималните възнаграждения ще са бизнеси, ангажиращи предимно нископлатена работна ръка, като текстилна промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, селско стопанство. Той подчерта, че много сериозни ще са последствията за бизнеса в Северозападна България и изобщо общините с по-ниска средна заплата, давайки за пример област Видин, където средната заплата е 550 лв.

Предложението на Асоциацията е минималната заплата да се договаря така, както се договарят минималните осигурителни доходи и да е различна за отделните икономически дейности, защото разликата между първите три и последните три икономически дейности по средна заплата е три пъти.

Според АИКБ, самите минимални осигурителни прагове вече са се изчерпали в този си вид и ползите от тях са съизмерими и дори по-малки от вредите. „Досега имаше два подхода за дейности, при които няма споразумение за праговете - оставяне на действащите от предходната година или административно определяне чрез средния процент на договорените. За 2015 г., в тези случаи, ние предлагаме обективен трети подход - индексиране с ръста на средния осигурителен доход в съответния сектор”, обясни в допълнение Велев.

„Ние сме категорично против замразяване на пенсионната реформа и на ръста във възрастта за пенсиониране. Тя трябва да продължи по начина, записан в Кодекса за социално осигуряване докато не се изработи нещо по-добро. Замразяването за една година не доведе до някакъв положителен резултат, а дори стана точно обратното”, коментира той друго предложение на Конфедерацията - за ново замразяване на възрастта за пенсиониране през следващата година.

„По-скоро не бихме възразили. Тази мярка, макар и непопулярна, може би има основание, тъй като всички доходи се облагат с плосък данък - 10%”, е становището на Асоциацията по повод намерението на управляващите са възстановят нивото на данъка върху лихвите по депозитите (до 10%) . Той обаче изрази резерви относно това какъв ще е бюджетният ефект от нея.

Напомняме, че днес от Българска стопанска камара реагира остро на това намерение, определяйки го като удар по спестителите и „спестовността като добродетел”.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg