Руснаци предлагат 10 пъти по-висока цена за съхраняване на природен газ в „Чирен”

Условието е капацитетът на газохранилището да бъде удвоен, а печалбата на „Булгартрансгаз” може да стигне 35 млн. евро

Руснаци предлагат 10 пъти по-висока цена за съхраняване на природен газ в „Чирен”

Снимка: Economic.bg/Архив

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев
Руски газови компании предлагат около 10 пъти по-висока цена за съхраняването на природен газ в Подземното газохранилище „Чирен” (ПГХ „Чирен”) от сега действащата, научи Economic.bg. Причините за това са чисто пазарни, но за да не бъде изпуснат моментът, трябва спешно да бъде ускорено забавеното с години удвояване на капацитета на газохранилището от сегашните 550 млн. на 1 млрд. куб. метра.

Необходимостта от съхраняването на големи количества природен газ в Югоизточна и Централна Европа нараства с всеки изминал ден, коментира газов експерт. Именно поради това вече има деклариран изключително сериозен интерес за нагнетяването на големи количества синьо гориво в ПГХ „Чирен” след бъдещото му разширение, и то на фантастично висока цена – от порядъка на 60-70 евро за 1000 куб. м гориво.

Хранилището трябва да бъде разширено и за да се гарантира възможността му да балансира сезонните колебания в налягането на газа в тръбата, пренасяща суровината от „Турски поток“ през България към Западна Европа, т. нар. „Балкански поток“. След като преди по-малко от месец „Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на проекта, той на 99.9% ще бъде осъществен, въпреки голямото забавяне, свързано с жалбите.

Разширението на ПГХ „Чирен“ изглежда най-логичният вариант за балансиране на сезонните колебания на газоподаването - както по бъдещия транзитен газопровод от Турция към Централна Европа, така и за българските потребители. На първо място, изграждането на нови хранилища на мястото на вече изчерпаното газово находище „Галата” или в каверните на изоставени поморийски солници засега си остават на ниво „идеи”.

Второ, руският гигант „Газпром експорт“ съвсем скоро ще се нуждае от нови хранилища за съхраняване на природен газ в Източна Европа с общ капацитет около 20 млрд. куб. метра, тъй като, макар и с известно забавяне, с голяма вероятност ще прекрати транзита на синьо гориво през Украйна.

Именно тези конюнктурни пазарни условия са заставили руснаците да предлагат посочените по-горе фантастични цени. Според наши газови експерти от удвояването на капацитета на ПГХ „Чирен” държавната газова компания „Булгартрансгаз” – оператор на хранилището, ще печели около 35 млн. евро годишно. При това използването на 50% от капацитета на хранилището от „Газпром експорт” или друга руска компания категорично няма да противоречи на последните изисквания на Брюксел за либерализация на газовия пазар в ЕС.

Според информация от Министерството на енергетиката удвояването на капацитета на газохранилището би трябвало да приключи най-късно до края на 2024 г. Преди време министър Теменужка Петкова посочи в парламента като причината за забавянето на разширението обжалването на един от участниците в обществената поръчка за провеждането на 3D сеизмичните проучвания на ПГХ „Чирен”, въз основа на които ще бъдат определени и точните места на бъдещите сондажи на разширението. Тези специализирани проучвания все още не са приключили, информираха от „Булгартрансгаз”.
Коментари: 0