Руснаци създадоха ядрена батерия, която работи 50 години

Тя може да се използва както за кардио импланти, така и за пътувания в космоса

Руснаци създадоха ядрена батерия, която работи 50 години
4658 ~ 1 мин. четене

Руските учени от Националния изследователски технологичен университет „МИСиС” представиха прототип на ядрена батерия, която може да работи 50 години.

Новите батерии се базират на изотопа никел-63. В официалната уеб страница на института се твърди, че батериите могат да работят непрекъснато в продължение на половин век. Ядрените батерии ще се използват в кардио имплантите, космическите апарати за далечния космос и др., съобщава Kaldata.com.

Те са базирани на нова технология за преобразуване енергията на бета-излъчването в електрическа енергия с помощта на пиезоелектрични монокристали, които с висока ефективност генерират променлив ток.

Като източник на електрони в тази батерия се използва изотопа никел-63 с период на полуразпад 100 години, а неговото излъчване не оказва влияние върху живите организми.

Използва се импулсен метод за натрупване на заряда, с помощта на който до голяма степен се преодоляват ограниченията, предизвикани от твърде малката мощност на бета-волтаичните батерии. В импулсен режим, един елементарен бета-волтаичен елемент отдава мощност от 1 микроват на кубичен сантиметър.

При малки мощности, батерията, съставена от тези елементи може да подава напрежение с мощност 10-100 нановата на кубичен сантиметър – достатъчна за осигуряване захранването на кардио имплант.

Подкрепи Economic.bg