Рязко свиване на руската икономика през ноември

БВП на страната бележи понижение от 0,5% на годишна база

Рязко свиване на руската икономика през ноември
Руската икономика се сви рязко през ноември за пръв път от октомври 2009-а година насам, сигнализирайки за ефекта на санкциите от страна на Запада и сриващите се цени на петрола, съобщава Reuters.

БВП на страната бележи понижение от 0,5% на годишна база, показва доклада на Министерството на икономиката, а свиването на руската икономика вероятно ще продължи да се влошава, тъй като спадът в цените на петрола набра скорост през декември след отказът на петролния картел ОПЕК да намали своето производство, за да спре драматичната обезценка от почти 50% на цените на "черното злато" от върховете, достигнати през юни.

Износът на петрол представлява гръбнака на икономиката на Русия, която за последно се сви доста рязко през 2009-а година по време на предишния солиден спад на петролните цени. Но икономическите проблеми през настоящата година бяха усилени допълнително от санкциите на Запада спрямо Москва относно решението на Русия да анексира Крим и ролята на страната в сепаратистките бунтове в Източна Украйна.

Санкциите намалиха съществено възможностите на руските фирми да ползват заеми от чужбина, което от своя страна доведе и до най-тежката валутна криза в Русия след неспособността на руската държава да обслужва своите задължение през 1998-а година.

Коментари: 0