С 30 хил. са намалели медицинските сестри в България за 2 години

Наблюдава се и сериозен недостиг на акушерки

С 30 хил. са намалели медицинските сестри в България за 2 години

С 30 хил. е намалял броят на медицинските сестри в България през последните две години. Това сочат данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, цитирани от БНТ.

Според въпросните данни в момента у нас работят малко над 26 хил. сестри, като почти половината от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. „В рамките на близките 5 до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на 2-три места, за да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата“, коментира заместник-председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Петя Найденова.

В извънболничната помощ не стигат 11 хил. медицински сестри, а в болниците дефицитът е почти три пъти по-голям. През последните 20 години акушерките пък на намалели наполовина. В „Майчин дом“ свободните места за акушерки са 20. Въпреки че болницата е база за обучение и може да си подбира кадри директно от университетите, тя все пак трудно си намира акушерки и мед. сестри.

„Започваме от това, че са ни все още ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че относително малък е приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри“, коментира Росица Георгиева, главна акушерка в „Майчин дом“.

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация за Европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

Коментари: 0