С два месеца се удължава срокът на стикерите за платено паркиране в София

Хората, ползващи услугата „Служебен абонамент“, няма да дължат такса за периода, в който зоните в столицата не работеха

С два месеца се удължава срокът на стикерите за платено паркиране в София

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

3065 ~ 3 мин. четене

Абонаментните стикери за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в София се удължават с два месеца, а ползвателите на услугата „Служебен абонамент“ не дължат такса за периода, в който зоните бяха безплатни. Това реши на днешното си заседание Столичния общински съвет (СОС).

Според доклада на СОС хората, които имат абонаментен стикер за паркиране в платените зони на столицата, са около 28 000 души. Припомняме, че заради въведеното извънредно положение в страната повече от месец паркирането в центъра на столицата беше безплатно, което доведе до загуби за бюджета на общината, както и до невъзможност хората със стикери за паркиране и „Служебен абонамент“ да използват договорите си.

Ето защо Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт към СОС, предложи удължаване на сроковете на стикерите за локално платено паркиране като компенсация за времето, в което то е било безплатно за всички коли в София.

Временната отмяна на зоните е рефлектирала и върху ползвателите на услугата „Служебен абонамент“. Затова СОС гласува ползвателите на тази услуга да бъдат освободени от такса за периода, в който зоните бяха безплатни. Условието е те да са сключили договор за служебен абонамент преди 18 март и той да е за период на действие след тази дата. В този случай те ще бъдат освободени от плащането на сумата до изтичането на договора, но не за повече от 1 месец и 19 дни. Тези със сключени договори след 18 март ще бъдат освободени от плащане на такса за периода до 6 май. Припомняме, че безплатното паркиране в центъра на София беше за периода от 17 март до 7 май.

За промени в наредбата и по-специално при местата за служебен абонамент настоя независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“, съобщава „24 часа“. Според него в момента има подзони в "синята зона" за паркиране, на които 84% от местата са заети от служебен абонамент. Затова той предлага промяна на възможностите за предоставяне на места за служебен абонамент за министерства и други институции, като те се намалят до 2 на ведомство.

Промяна в обхвата на платените зони

Към момента се коментира разширяване на „синя“ и „зелена“ зона, но не и повишаване на цената. Това каза заместник-кметът на Столична община по направление „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев в интервю за „Фокус“.

„Просто се опитваме да направим така, че да облекчим живущите в тези райони, където има нужда от създаването и разширяването на "синя" и "зелена" зона“, обясни Кристиан Кръстев. Заместник-кметът добави, че в момента има готовност "зелена" зона да бъде създадена в квартал „Иван Вазов“. По думите му идеята за синята зона пък е да бъде разширена до „Евлоги Георгиев“ и да навлезе в района на „Оборище“.

Припомняме, че още през декември 2019 г. стана ясно, че през настоящата година ще има разширение на обхвата на зелената зона в столицата. От думите на изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), Румяна Милова през декември, стана ясно, че платената зона за паркиране ще достигне квартал „Слатина“ и ще обхване доста по-голям участък от зоната около ж.к. „Яворов“ и бул. „Ситняково“, тази промяна вече е била подложена на публична дискусия. В „Иван Вазов“ пък ще бъдат обхванати няколко улици встрани от бул. „Витоша“.

Коментари: 0