Работодателите са твърдо за запазване на сегашната данъчна система

Според бизнеса моделът в България се доказал през последните 12 години като работещ и всяка промяна трябва да е добре обмислена

Работодателите са твърдо за запазване на сегашната данъчна система

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1204 ~ 2 мин. четене

Национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП – настояват за запазване на настоящата данъчна система в България. Според четирите организации, които обединяват позицията си в рамките на АОБР, сегашният модел е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и на обществото и икономиката като цяло.

Те изразяват опасения относно множеството политически изказвания в посока промяна на политиката по доходите, обвързвана с промяна на данъчната система. Припомняме, че освен предложението на ГЕРБ за сваляне на ставката на ДДС за ресторантите, кетъринга и доставките на книги, в парламента бяха внесени още пет предложения за промяна в Закона за ДДС. Освен това много различни браншове изпратиха искания до премиера Бойко Борисов и тяхното ДДС да бъде намалено.

В позицията на работодателите се посочва, че „категорично подкрепяме сегашния модел, който съществува от 2008 г., и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас“. Все пак бизнесът е склонен да подкрепи правителството в намалението на ДДС за ресторантьорите, тъй като определят това за „антикризисна мярка“.

Промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която сме склонни да подкрепим, защото ще действа в рамките на една година за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи действия за реанимация, поради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора, пише в позицията на работодателите.

АОБР заявява, че подкрепя намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат. В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, пише в позицията.

Именно по тази причина налагането на каквито и да е промени в нея, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано. Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока, завършва позицията.

Подкрепи Economic.bg