Пари от европейския мегафонд - само срещу европейски принос

България ще получи достъп до 2.7 млрд. евро от Фонда за справедлив преход към климатична неутралност

Пари от европейския мегафонд - само срещу европейски принос
1204 ~ 2 мин. четене

Страните от Европейския съюз, които искат да се възползват от спасителната икономическа програма на Блока „ЕС от следващо поколение“, трябва да изготвят национален план за възстановяване и устойчивост. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис. С това той представи първите подробности по изискванията за отделните страни членки, предава пресслужбата на ЕК.

Вчера Европейската комисия обяви плана за икономическо възстановяване от пандемията и проектобюджет за следващите седем години. Бюджетът възлиза на 1.1 трлн. евро, а фондът за възстановяване - на 750 млрд. евро, отпускани чрез грантове и дългосрочни заеми.

Домбровскис уточни, че страните могат да представят плановете си всяка година през април заедно с програмите за национални реформи или пък през октомври предишната година заедно с проектоплановете за бюджета.

„Когато представя националния си план, всяка страна членка ще трябва да обясни какъв е нейният принос за постигане на приоритетите, заложени в Европейския семестър. Това ще даде гаранции, че разходите имат правилни цели и са използвани добре. Това означава също, че приоритетите на ЕС трябва да са претворени в резултати във всяка страна“, коментира Домбровскис.

„Както знаете Европейският семестър е посветен както на икономическите, така и на социалните предизвикателства. Националните планове за реформи трябва да адресират и двете измерения, в зависимост от конкретната ситуация във всяка страна. Това означава да модернизираме икономиките: да ги направим по-гъвкави, по-динамични, по-зелени и по-дигитални, и да подобрим производителността и бизнес средата. Реформите също трябва да са насочени към тежките социални последици от кризата, като инвестират в образованието и уменията на хората, за да подобрят научните изследвания и иновациите, за да насърчат заетостта и социалното включване“, допълни още той.

Междувременно в Брюксел бе оповестено, че България ще получи 2.693 млрд. евро от Фонда за справедлив преход, предава кореспондент на БНР. Това стана ясно при представянето на предложението на Европейската комисия на механизъм за публичен заем в подкрепа на зелените инвестиции заедно с Европейската инвестиционна банка.

Предложението бе оповестено от изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Фондът ще бъде укрепен с до 40 млрд. евро по механизма „ЕС от следващо поколение“ и ще предоставя до 1.5 млрд. евро грантове и 10 млрд. евро заеми чрез ЕИБ. Целта е да се помогне на страните-членки да ускорят прехода си към климатична неутралност, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори.

Подкрепи Economic.bg