София все повече блести на стартъп сцената, но не и другите градове

Задълбочава се разликата ѝ с Варна, Пловдив и Бургас

София все повече блести на стартъп сцената, но не и другите градове

Снимка: Unsplash

София се утвърждава като добро място за създаване на стартъпи в Европа и като водещ хъб на Балканите, но се задълбочава бездната между столицата и другите градове в страната. Що се отнася до България като цяло, тя се изкачва с три позиции до 32-ро място в годишната класация на StartBlink за най-добрите стартъп екосистеми в света. 
 
През 2020 г. българската столица успява да се изкачи с две позиции до 86-о място в света (от общо 1000 града, влезли в подреждането), става ясно от актуалния Startup Ecosystem Report на StartBlink. В Европа градът е 29-и. 
 
Голяма е обаче разликата между столицата и другите три български града в топ 1000. Вторият, Варна, например е на едва 430-о място, като спрямо миналата година се е сринал със 112 места в класацията. Пловдив и Бургас са съответно на 784-о и 984-о място, като и те отбелязват пропадания.
 
Като цяло България набира инерция в развиването на своята стартъп екосистема през последните години. Тя привлича вниманието на StartBlink (изследователски център, който картографира глобалната стартъп екосистема) през 2014 г. с акселераторските програми като Eleven, които отвориха очите на европейските инвеститори към страната. 
 
Място за високи технологии 
 
„София е разнообразен технологичен хъб със стартъпи, иновиращи в множество индустрии“, се отбелязва в доклада. Анализът показва, че около 15% от стартиращите компании в столицата се класифицират като „deep tech” (компании, занимаващи се с технологии, основани на значителен научен напредък и високотехнологични инженерни иновации, бел.р.). Те развиват продукти и услуги в областта на изкуствен интелект (AI), Интернет на нещата (IoT), аерокосмически иновации и пр.
 
Интересен и фокусът във финтех, като в София има над 60 стартъпа, опериращи в тази все по-важна сфера. Над 32 са стартиращите и развиващи се компании, които разработват AI решения, а има и повече от 30 в гейминг индустрията, става ясно още от доклада. 
 
Анализаторите изтъкват предимствата на екосистема с добре развитата ѝ мрежа от ангелски инвеститори и над 15 фонда за рисково финансиране (VC), както и с наличието на повече от 30 "коуъркинг"" пространства. 
 
С 246 кръга на финансиране през последните 6 години София се нарежда на трето място в Централна и Източна Европа по брой VC рундове. Впечатление прави и че 30.2% от заетите в сектор информационни и комуникационни технологии са жени, при средно 16.7% за ЕС. 
 
Макар и да се очертава като лидер на Балканите, на София все още не се гледа като на водещ европейски хъб. В тази връзка в доклада се посочват „изобилието от технически умения“ на българите и интересът към високите технологии. Това, смятат анализаторите, дава шансове на екосистемата да се утвърди и усъвършенства, „ако се прилагат правилни политики“. А те са свързани с улесняването на правната рамка за предприемачите, така че да се насърчават частните инвестиции и те да не зависят толкова от публичното финансиране.  

Коментари: 0