Британските туроператори са против карантината за влизащите от чужбина

Това ще накара други държави да постъпят по същия начин, смятат от бранша

Британските туроператори са против карантината за влизащите от чужбина

Снимка: pixabay

1260 ~ 2 мин. четене

Десетки туристически агенции, туроператори и хотели във Великобритания се обявиха против решението на правителството всеки, който пристига от чужбина, да бъде поставян под 14-дневна карантина от 8 юни.

В писмо до вътрешния министър Прити Пател от бранша алармират, че тази мярка може да окаже негативно влияние както за входящия туризъм, така и за британците, които искат да пътуват в чужбина. В писмото, което е подписано от над 70 представители на сектора, се казва, че сектор „Туризъм“ е подложен на „силно изпитание“ в световен мащаб и тази мярка няма да допринесе за развитието му в страната.

 „Последното нещо, от което се нуждае туристическата индустрия, е задължителна карантина, наложена на всички пристигащи пътници, която ще възпира чуждестранните туристи да посетят страната ни. Това най-вероятно ще накара другите държави също да наложат карантина на всички британски туристи“, се казва в писмото на туроператорите, цитирано от BBC.

В него се споменава още, че всички държави по света, с изключение на Великобритания, наложиха задължителната карантина, в самото начало на пандемията, а само „ние бяхме изключение“. „Вместо това бяха разрешени входящите полети от страни с високо разпространение на заразата“, казват туроператорите. 

В отговор на това, правителството на Борис Джонсън заяви:  „Продължаваме да подкрепяме бизнеса в туристическия сектор чрез един от най-щедрите икономически пакети, предоставени по света. Въпреки това е редно да въведем тези нови мерки сега, за да поддържаме скоростта на заразяването и да предотвратяваме опустошителната втора вълна.“

От туристическия бранш настояват още, че е време страната да започне да преминава в режим „на възстановяване от икономическите щети“ и че хората не желаят да бъдат възпрепятствани от свободно пътуване.

Преди дни стана ясно, че всички, пристигащи във Великобритания от чужбина ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, а нарушителите ги грози глоба от 1000 паунда. Това се случва на фона на увеличаващия се брой държави, които премахват въпросния карантинен период с настъпването на летния сезон.

Подкрепи Economic.bg