САЩ и Китай ще работят заедно срещу климатичните промени

Коментира се и сътрудничество в битката срещу Covid-19

САЩ и Китай ще работят заедно срещу климатичните промени

Снимка: Pexels

456 ~ 1 мин. четене

Двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай - създават съвместна работна група за борба с климатичните проблеми. Това заяви представител на китайската делегация, участвала в преговорите в Анкъридж, щата Аляска, пише Bloomberg.

Преговорите, оглавявани от държавния секретар Антъни Блинкен и китайският му колега Янг Джиечи, отбелязаха минимален напредък, но не донесоха дипломатически пробив. Въпреки това китайската делегация заяви, че двете страни споделят надеждата за продължаване на такъв тип стратегическа комуникация на високо ниво.

Срещата беше откровена, задълбочена и конструктивна. И двете страни изразихме готовност да подобрим сътрудничеството или координацията в някои конкретни сфери", казват делегатите.

Въпреки че разговорите бяха само първа стъпка, администрацията на Байдън даде индикации към Китай за това, което предстои. Останалите въпроси, които са били на дневен ред по време на срещата между двете най-големи икономики в света, са свързани със сътрудничество в битката срещу COVID-19 и възстановяването на световната икономика, заяви китайската страна в изявление след преговорите.

Двете страни се споразумяха да поддържат диалог и комуникация, да си сътрудничат в името на общи интереси, да избягват недоразумения, грешни преценки, конфликти и конфронтация. Така ще насърчат стабилното укрепване на отношенията между Китай и САЩ“, казват още от китайската делегация.

Коментари: 0