САЩ забавят темпото на ваксинация

Няма да бъде изпълнена амбициозната цел на Байдън за 70% ваксинирани американци до 4 юли

САЩ забавят темпото на ваксинация

Снимка: Unsplash

768 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Целите на американския президент Джо Байдън, свързани с ваксинационната кампания на страната, може и да не се реализират. Той даде заявка, че до 4 юли около 70% от пълнолетните граждани трябва да имат поне поставена първа доза от ваксините срещу коронавирус, а други 160 млн. да са напълно ваксинирани. Представители на Белия дом обаче заявиха, че кампанията върви с бавни темпове, а именно от ускоряването ѝ зависи отпадането на противоепидемичните мерки, съобщава Reuters. 

Правителството ще удвои усилията си в посока на по-младите американци на възраст между 18 и 26 г., при които всъщност процесът се бави. Към момента по-голяма част от най-уязвимите групи са ваксинирани напълно, а случаите на новозаразени са на най-ниски нива от началото на пандемията. По данни на американските здравни власти 53% от хората между 25-39 г. са с поставена една доза, а сред тези между 18-24 г. – 47%. 

Междувременно вариантът „Делта“ на коронавируса, който бе открит първо в Индия, остава най-опасен за борбата на САЩ с пандемията, заяви американският експерт по заразни заболявания д-р Антъни Фаучи. Според него този щам се предава много по-лесно, но и води до по-тежко протичане на болестта.

Вариантът става доминиращ и в глобален мащаб, обяви и представител на Световната здравна организация (СЗО), а Фаучи коментира, че ваксините на Pfizer/BioNTech са ефективни срещу новия вариант.Подкрепи Economic.bg