Сачева: Банките сами ще предложат гъвкави схеми на клиентите си

Мерките в държавата могат и да не бъдат най-строгите, ако има дисциплина, каза тя

Сачева: Банките сами ще предложат гъвкави схеми на клиентите си
4661 ~ 2 мин. четене
"Нямам съмнение, че банките сами ще намерят гъвкави схеми и сами ще направят различни предложения към своите клиенти". Това заяви министърът на труда и социалнта политика Деница Сачева по NovaTV
По думите ѝ това са търговски взаимоотношения и никоя банка няма нужда от лоши кредити. "Всяка една банка ще измисли необходимия инструментариум, които да предложи на клиентите."

Според Сачева е твърде рано да се вземат драстични мерки като мораториум на битовите сметки. "Няма как, ако няма приходи в държавния бюджет, да могат да бъдат осъществени всички други плащания", каза тя и обясни, че на този етап не се обмисля такава мярка.  

"Намираме се на третия ден от кризата и е рано да се правят такива драстични стъпки", добави министърът. Сачева бе категорична, че за този един месец бизнесите, които са сериозно засегнати от мерките ще получават 60% подкрепа за заплати на служителите си. "

В България има съществуващи механизми - Фонда за безработица е един от тях", обясни министърът.  Българска банка за развитие ще предложи инструмени, с които да подпомогне ликвидността на компаниите, които ще бъдат затруднени, обясни Сачева. 

Според нея мерките в държавата могат и да не бъдат най-строгите, ако има дисциплина и мобилизация. "Всичко зависи от ситуацията и ние сме готови да променяме решенията. Болестта няма да се забави, ако държавата изобщо спре. Тя ще се забави, когато спазваме дисциплина, ограничим пътуванията си в страната и чужбина", смята тя. 

Сачева каза, че държавата е позволила на определени групи работещи - хора над 60 години, бременни и родители на деца до 8 клас, да работят от вкъщи и препоръча този подход на всички работодатели. "Колкото повече грижа има към хората сега, толкова по-предпочитано място ще са фирмите след това", обясни тя. 

Сачева добави, че днес ще стане ясно срокът на кои документи ще бъде удължен заради ситуацията. 
Коментари: 0