Съдебен изпълнител продава централата на БДЖ

За половината сграда на „Иван Вазов“ №3 се търсят малко над 7 млн. лв.

Съдебен изпълнител продава централата на БДЖ

Снимка: Economic.bg

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Частен съдебен изпълнител е пуснал за продан централата на БДЖ, намираща се на ул. „Иван Вазов“ №3, гр. София. От Регистъра на публичните продажби става ясно, че се продава ½ от административната сграда, т.е. застроена площ от 1 854 кв. м. и разгъната застроена площ 7 803 кв. м. Търсената цена е малко над 7 млн. лв.

Миналата седмица стана ясно, че „Холдинг БДЖ“ не може да обслужва задълженията си по Втория облигационен заем. С решение на съда кредитор блокира сметките на „БДЖ-Пътнически превози“ и по думите на изпълнителния директор Владимир Владимиров са изтеглени 40 млн. лв. Той отрече категорично да се стигне до разпродажба на подвижен състав, но явно други кредитори са пристъпили към запор и разпродажба на недвижими имоти.

Общите остатъчни задължения на БДЖ по Втория облигационен заем са 103 млн. лв. Сумата е част от онези 250 млн. лв., които през 2007 г. бяха взети от правителството на Тройната коалиция за плащане на други заеми и за ремонти на подвижен състав.

След като стана ясно, че сметките на БДЖ са запорирани, правителството се активира. В крайна сметка, в петък вечерта, Министерството на финансите взе решение да отпусне 20 млн. лв. заем на ВДЖ, за да се разплати с кредитора, който претендираше пред съда за 40 млн. лв. Не се знае обаче дали и другите кредитори не са прибягнали към принудително събиране на своите вземания от БДЖ.

...

Коментари: 0