Самолетни кабини от бъдещето

Вероятно навлизаме в нов „златен век” за авиацията

Самолетни кабини от бъдещето

Може би мислите, че пътуването със самолет се превръща във все по-неприятно изживяване? Грешите. Авиационната индустрия е на път да влезе в нов „златен век”. Подобренията са не само в технологиите, а и в създаване на по-добра атмосфера за пътниците. Ако погледнете снимки на самолети от 60-те години на миналия век, ще видите изискано облечени пасажери, пиещи шампанско, наслаждавайки се на пространство и гледки. 


Това е в абсолютен контраст с днешната действителност на претъпкани самолетни кабини. Но индустрията подготвя подобрения, които ще променят това. Дизайнери и други специалисти работят по създаването пътнически салони от бъдещето.

Всички сме наясно, че винаги има пътници, които не изключват нито телефоните си, нито таблетите или лаптопите си. Затова се работи в посока пускане на Wi-Fi в пасажерската кабина.

Когато става въпрос за пътниците, развлеченията по време на полет, особено дълъг такъв, са много важен аспект от цялото пребиваване в самолетната кабина. Тъй като процесите по купуване на билети, чекиране на багаж и пътници вече стават все по-лесни и бързи, благодарение на технологиите, специалистите работят и по вмъкването на мрежа в самия самолет и изпращането на електронните съобщения по време на полет. Някои авиолинии вече изпращат съобщенията си до пасажерите по този начин. За да им бъде още по-удобно, те ще могат да включват собствените си устройства.

Пътниците ще имат възможността да свържат устройствата си с тези на самолета, като ще имат възможността да догледат филма, който са започнали на предния полет. Смарт технологиите в самолета ще могат да запомнят и персонализират информация за всеки пътник.


С подобни технологии вече се сдобиват дори нискотарифните авиокомпании, чиито полети са кратки и не предлагат развлечения по време на полет. AirFi предлагат леки устройства, които работят като обикновен рутер и лесно могат да се монтират в самолетната кабина.

“Ясно е, че авиолиниите не могат да ефективно да накарат пътниците да изключат устройствата си и те винаги намират начин да влязат в Amazon или да гледат сериали от Netflix. Затова компаниите трябва да започнат да предлагат подобни неща за пътниците.”, казва Мериан Симсон, част от водещ уебсайт за авиация, посветен на пасажерите.

Удобното място е един от най-важните аспекти, който трябва да бъде променен. Не можете да се наслаждавате на иновациите от технологично естество, ако не сте се настанили комфортно. Тесните седалки и никаквото място за крака не помагат изобщо. Много компании се състезават в създаването на перфектната седалка, както и усвояването на мястото около нея, включително местата за багаж. Работи се и по дизайна на кабини за спане. Има много място в самолета, което не е усвоено практично, а би могло да се превърне в удобно място за сън по време на дълги полети.


Дори и все още голяма част от авиолиниите да не са оборудвани с подобни технологии и удобства, едно е сигурно – работи се за създаването на по-комфортни и забавни полети, а индустрията определено се е запътила към нов „златен век”. 

Коментари: 0