Самоуправляващият се автомобил на Mercedes от бъдещето

Целта на концепцията е да покаже в каква посока би могъл да се развие дизайнът на бъдещите автономни коли

Самоуправляващият се автомобил на Mercedes от бъдещето
4532 ~ 1 мин. четене

Още в края на месец януари тази година германският концер Daimler представи Mercedes F015 - луксозен, електрически и самоуправляващ се автомобил. Сега обаче автомобилът нашумя отново, след като се появиха нови видеа, които дават по-подробна инфромация за прототипа на бъдещето.

Всички негови габарити са по-големи от тези на актуалната S-класа. Огромно е и междуосието му. Това, заедно със специфичното отваряне на вратите - на 90 градуса, една срещу друга, без B-колони - позволява достъпът до вътрешното пространство да е максимално лесен.

Моделът е дълъг цели 5220 мм, широк е 2018 мм и е висок 1524 мм, като колесната му база е впечатляващите 3610 мм. Откраяват се отварящите се срещуположно под 90-градусов ъгъл врати и липсата на В-колони, като по този начин се улеснява достъпът до луксозното купе. Целта на концепцията е да покаже в каква посока би могъл да се развие дизайнът на бъдещите автономни автомобили.

На арматурното табло има цели шест индивидеални дисплея, които дават възможност за контрол чрез докосване, жест и проследяване на очите, като целта на това е минимизиране на разсейванията.

F015 Luxury in Motion се задвижва от водородни горивни клетки и електромотори, като тази система предлага пробег от максимум 1100 км. Отзад са монтирани два електромотора, всеки един от които е с мощност 134 к.с. (100 kW) и 199 Нм, като мощността се предава към задната ос. Сумарната мощност е 268 к.с. (200 kW) и 398 Нм. Тя е достатъчна за ускорение до 100 км/ч за 6,7 сек и електронно ограничена максимална скорост от 200 км/ч.

Коментари: 0