Samsung се кани да спре Galaxy Note заради кризата

Интересът към премиум устройства спадна значително през 2020 г.

Samsung се кани да спре Galaxy Note заради кризата

Samsung Electronics може да спре своя премиум телефон Galaxy Note през следващата година, твърдят източници, запознати с въпроса. Подобен ход би отразил резкия спад в търсенето на смартфони от висок клас вследствие на пандемията от коронавирус.

Galaxy Note, известен със своя голям екран и стилус (писалка) за водене на бележки, е една от двете премиум серии на Samsung. Другата е по-компактната Galaxy S.

Към момента южнокорейският технологичен гигант не планира да разработи нова версия на Galaxy Note за 2021 г., коментират тримата източници пред Reuters. Вместо това топ моделът от серията Galaxy S – S21, ще получи част от опциите на Note. Той например ще стане съвместим за използването на стилус. Според информацията обаче устройството няма да дойде с писалка в пакета, а тя ще може да бъде закупена отделно.

Втори източник заяви, че усилията на Samsung ще бъдат пренасочени от Note към сгъваемата серия телефони.

Компанията отказа коментар по тези въпроси.

Според Том Канг, анализатор в Counterpoint, продажбите на серията Note на Samsung се очаква да спаднат с една пета - до 8 милиона бройки през тази година. Тези на серията S вероятно ще спаднат с 5 милиона - до по-малко от 30 милиона.

„Премиум интересът е намалял тази година и много хора не търсят нови продукти“, каза той.

Galaxy Note 20 стартира в САЩ тази година с цена от 999 долара, наравно с Galaxy S20. За сравнение iPhone 12 дебютира при 799 долара.

Samsung стартира серията Note за първи път през 2011 г. С него компанията направи пробив при моделите с по-големи екрани. Счита се, че устройството е помогнало на Samsung в конкуренция с Apple – корейският играч успя да стане производител номер едно именно през същата онази година.

Коментари: 0