Великобритания: ЕС е несправедлив и иска твърде много

Времето за търговски преговори изтича, а страните все още не са готови за компромиси по спорните въпроси

Великобритания: ЕС е несправедлив и иска твърде много

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Търговските преговори за Brexit все още са в „задънена улица” по конфликтните въпроси за риболова, държавната помощ и това как ще се разрешават бъдещи спорове, тъй като Европейският съюз иска твърде много. Това заяви категорично Майкъл Гоув, министър от кабинета и канцлер на херцогството Ланкастър, цитиран от Reuters.

Дискусиите навлязоха в последния си етап, а двете страни все още не са готови на компромис, макар че взаимно се призоваха за такъв в неделя. Членове и от брюкселския, и от лондонския екипи са категорични, че желание за търговско споразумение има, тъй като то ще предотврати усложняване на икономическите последствия. Към момента обаче продължава да изглежда трудно постижимо. 

ЕС все още иска да вземе лъвския дял от риболова в нашите води, което просто не е честно, тъй като ние напускаме блока“, заяви Гоув пред Sky.

По думите му Брюксел все още настоява Великобритания да е обвързана с начина на действие на съюза. Това, според Лондон, е нелогично и е част от причината за оттеглянето на британците.

„В момента ЕС си запазва правото, ако има някакъв спор, да ни наложи някои наистина строги наказателни ограничения и ние смятаме, че това е несправедливо”, допълва Гоув.

От своя страна, британското правителство призова бизнеса да започне подготовка за новите търговски отношения, влизащи в сила от 1 януари 2021 г. – независимо от това дали ще има сделка, или не. Износителите и вносителите трябва да бъдат подготвени с нови документи и процедури по границата, когато кралството напусне ЕС.

Правителството заяви, че ще бъде създаден нов Граничен оперативен център. Той ще събира информация за потока, стоката и хората, така че да се улесни работата. „Това ще ни помогне да се справим с предизвикателствата по-бързо и ще ни даде по-голяма информация, която ще ни накара да се чувстваме по-сигурни “, споделя Майкъл Гоув.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че сделка би била за предпочитане, но Великобритания, която се е присъединила към ЕС през 1973 г., ще процъфти и без такава.

Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че някои държави члени на ЕС губят търпение и призова страните за ускорен диалог.

През уикенда Великобритания и ЕС проведоха среща лице в лице, която не постигна очаквания напредък. Официалният британски преговарящ Дейвид Фрост заяви, че перспективи за споразумение има и докато това все още е така, разговорите ще продължат. Той подчерта още, че страната все пак няма да отстъпи от принципите си.

Πpeз минaлaтa ceдмицa финaнcoвият миниcтъp нa Beлиĸoбpитaния Риши Сунак зaяви, чe cтpaнaтa мy нямa дa cĸлючи cпopaзyмeниe „нa вcяĸa цeнa”. Според него нe тpябвa дa ce cтигa дo такова, ĸoeтo може дa нaвpeди нa иĸoнoмиĸaтa й.

Коментари: 0