Имотите на Острова поскъпват с неочаквана бързина

За пети пореден месец цените вървят нагоре

Имотите на Острова поскъпват с неочаквана бързина

Снимка: Unsplash

Поскъпването на имотите във Великобритания бележи най-бързия си темп на нарастване от 2015 г. насам. Средната цена на жилищата се е повишила с 0.8% до 230 000 британски лири. Това е и петото поредно отчетено увеличение според националната статистика.  

В сравнение със същия месец на миналата година цените на жилищата са скочили с 6.5%, най-бързият темп от януари 2015 г. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 5.5%, но той се оказа доста по-голям. Експертите, които са участвали в анкетата на Reuters, очакваха охлаждане на пазара още през октомври вследствие на наложените ограничения. Това обаче така и не се случи.

Прогнозите бяха за успокояване на ситуацията, но имотният пазар се противопостави на очакванията – както цените, така и транзакциите продължават да растат. По данни на централната банка на Англия от понеделник, одобрените ипотечни кредити през октомври са достигнали най-високото си ниво от септември 2007 г. насам, предава Finantial Times.

Саймън Гамън, управляващ съдружник в Knight Frank Finance, казва, че има и два други фактора, които повишават цените. Това са свръхниските лихвени проценти, както и многото хора, които са решили да се преместят заради пандемията.

Хората започнаха масово да преосмислят местата, където искат да живеят. Това подхранва жилищния пазар и увеличава още повече цените в районите извън големите градове. Там те търсят спокойствие и по-голяма близост до природата“, казва още Гамън.

Коментари: 0