Германия подготвя данъчни отстъпки за работещите от вкъщи

Правителството иска да компенсира по-високите сметки за отопление, електричество и др.

Германия подготвя данъчни отстъпки за работещите от вкъщи

Снимка: БТА

Германия подготвя данъчни отстъпки за работещите дистанционно у дома заради пандемията. Така правителството възнамерява да компенсира някои техни разходи, като отопление, електричество и други, предава немското издание Handelsblatt.

Споразумението на управляващата коалиция предвижда в данъчната си декларация работещите да могат да отчисляват по 5 евро на ден дистанционен труд при максимален размер от 600 евро годишно.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че предложеното законодателство, което се очаква да бъде одобрено от парламента през декември, е

добро за работниците“ и „не е голямо фискално предизвикателство за бюджета“.

Според данъчното законодателство в Германия обаче работата от дома се признава за такава, само ако една стая в къщата се използва само за офис. Но с милиони служители, които работят от своите дневни и кухненски маси, за да намалят риска от предаване на COVID-19, призивите за облекчаване на правилата растат.

Изчисленията на статистически институт Ifo показват, че около 56% от германските служители биха могли да работят временно от дома си.

Това, което остава неразрешено обаче, е дали предложението за данък за домашен офис ще бъде включено в данъчното облекчение от 1000 евро, което всеки германски служител вече получава годишно за разходи, свързани с работата, като транспорт и екипировка за работа, или ще бъде отгоре.

Асоциацията на данъкоплатците приветства плана за намаляване на данъчната тежест върху служителите, работещи от вкъщи, с аргумента, че у дома те разчитат на частни ресурси и следователно трябва да получават данъчно обезщетение.

Тазгодишният масивен преход към работа от вкъщи, за да се намали рискът от предаване на Covid-19, вероятно ще доведе до промени на работното място, които ще надживеят пандемията.

Министърът на труда Хубертус Хайл отстъпи от първоначалното си предложение, което породи доста спорове, да се гарантира на работниците поне 24 дни домашен офис годишно. Вместо това тя настоява за законодателна клауза, която да позволи на служителите, които искат да работят мобилно от време на време, да имат право да обсъждат това с работодателя си.

Коментари: 0