Санкциите срещу Русия може да отпаднат, ако се спазва Минското споразумение

Конфликтите в Сирия и Украйна са основните теми, които двама от най-влиятелните лидери обсъдиха

Санкциите срещу Русия може да отпаднат, ако се спазва Минското споразумение
640 ~ 2 мин. четене

Спазването на Минското споразумение може да доведе до отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция след срещата си с руският президент Владимир Путин в Сочи. 

"За мен целта е да се постигне прилагането на споразумението от Минск, за да отпаднат санкциите на Европейския съюз срещу Русия", каза Меркел.

Русия осъжда употребата на химическо оръжие от всеки и иска пълно и безпристрастно разследване на атаката срещу сирийския град Хан Шейхун, заяви от Путин. "Виновните трябва да бъдат намерени и наказани", смята Путин, но  това може да стане само след безпристрастно разследване. "Решението в Сирия може да се намери само чрез мирни средства и под егидата на ООН", каза още той, цитиран от Reuters.

На въпрос за твърденията, че Русия може да се намеси на изборите в Германия на 24 септември, руският президент отговори: "Ние никога не се намесваме в политическия живот и политическите процеси в други страни и не искаме никой да се намесва в нашия политически живот и външнополитически процеси".

По думите му външни сили са се опитвали да се намесват в руската политика многократно през последните години, включително и чрез неправителствени организации. „Твърденията на САЩ са резултат от вътрешни политически битки в Щатите“, каза Путин и определи намесата на Русия в президентските избори в САЩ като слухове.

Меркел пристигна днес на еднодневно посещение в Русия, което първото от 2015 г. насам, и бе посрещната от руският президент в Сочи. Преди срещата Меркел заяви, че ще обсъдят „ситуацията в G20, където Русия представлява важен партньор“. Тази година Германия ще председателства форума, който ще се състои през юли в Хамбург, но това беше формалния повод за посещението й.

Меркел търси варианти за прекратяване на конфликта в Украйна с помощта на влиянието на проруските сепаратисти в региона, а и се нуждае от сътрудничеството на Москва по сирийския въпрос.

Путин пък се нуждае от подкрепата на Меркел за премахването на санкциите на ЕС срещу Русия и иска да разбере мнението й за американския президент Доналд Тръмп. Политолози обаче не очакват пробив или съществена промяна в отношенията Германия-Русия.

Подкрепи Economic.bg