Съоснователят на Facebook Едуардо Саверин търси нови технологични съкровища

Capital Group, създадената от Саверин компания за рисков капитал, обяви, че е набрала 360 млн. долара за първия си фонд

Съоснователят на Facebook Едуардо Саверин търси нови технологични съкровища

Снимка: кадър Youtube

2030 ~ 2 мин. четене
Помните ли бившия съученик и бизнес партньор на Марк Зукърбърг Едуардо Саверин? Съоснователят на Facebook от години не живее в САЩ, дори се отказва от американското си гражданство. Но не се е отказал от технологичната индустрия.

Capital Group, създадената от Саверин компания за рисков капитал, обяви, че е набрала 360 млн. долара за първия си фонд. Тя планира да инвестира средствата в технологични стартиращи фирми, насочени към здравеопазването, финансовите услуги, застраховането и други индустрии, съобщава CNN Money.

"Ние сме поели ангажимент да помогнем на следващото поколение предприемачи да доставят трансформативна технология на света", се казва в изявление на Саверин.

Роденият в Бразилия милиардер, чийто разрив със Зукърбърг бе увековечен във филма "Социална мрежа", се премества в Сингапур през 2009 г.

Три години по-късно той привлече вниманието, като се отказва от американското си гражданство непосредствено преди първичното публичното предлагане на акциите на  Facebook.

Въпреки предишните им различия, които включват и съдебно дело срещу Facebook, Саверин заяви, че не се чувства обиден и засегнат от Зукърбърг.

Саверин стартира B Capital Group през 2015 г. заедно с Радж Гангули, с когото са работили и по предходни такива фондове. Фондът за рисков капитал е създаден в партньорство с The Boston Consulting Group.

Той стартира B Capital Group през 2015 г. с Raj Ganguly, известен инвеститор, който е работил със Saverin от предишни средства. Фондът за рисков капитал е създаден в партньорство с The Boston Consulting Group.

Фондът вече е инвестирала в почти дузина стартиращи компании, като се започне от индийския стартъп за разплащания Mswipe и логистичната компания Ninja Van, базирана в Сингапур. Фондът има за цел да инвестира до 20 милиона долара във всяко дружество от портфолиото си.

Саверин разполага с достатъчно пари, за да се включи и сам във финансирането. Той има миноритарен дял акции във Facebook, който понастоящем се оценява на 9.9 млрд. долара, според Forbes.
Подкрепи Economic.bg