SAP Labs България отвори работилница за разработчици

В d-shop са налични различни устройства като Oculus Rift и Leap motion

SAP Labs България отвори работилница за разработчици
216 ~ 2 мин. четене

Ключовото развойно звено на софтуерния гигант SAP - SAP Labs България, наскоро отвори своя d-shop (съкратено от “The Developer’s Workshop”). „Работилницата“ е част от глобалната SAP програма, която има за цел да направи по-достъпни най-новите хардуерни “джаджи“ за всички SAP специалисти.

d-shop е мястото, където всеки професионалист в компанията може да се докосне и да работи с разнообразни хардуерни устройства, да научи спецификите на различните технологии и да се свърже със свои колеги, които имат сходни интереси. 

Първият SAP d-shop отвори врати миналата година в Palo Alto, следващият е в централата на компанията във Валдорф, Германия. Останалите локации за развойна дейност, сред които и България, последваха примера да дадат достъп на софтуерните си разработчици до най-новите хардуерни технологии.

d-shop разполага с устройства за добавена и виртуална реалност като Oculus Rift и Leap motion. Тази сфера се развива бързо и привлича все повече интерес от страна на SAP клиентите. Изборът на технология, върху която да се базират нови разработки, е труден и по тази причина достъпът и личният опит с подобни хардуерни технологии е най-добрият начин за взимане на информирано решение. 

В работилницата са налични и роботи за сумо битки (на снимката), в най-скоро време ще има и дронове, аватари, 3D принтер. Технологиите, които са достъпни в d-shop, включват и електронни платформи като Raspberry Pi, заедно със стандартни компоненти за изграждане и свързване на хардуера със SAP платформи. SAP d-shop ускорява навлизането на Интернет на нещата (Internet of things), като улеснява стартирането на работата с подобни технологии и свързва иноваторите в рамките на компанията. SAP Labs България планира постоянното набавяне на най-новите технологични „джаджи“ за своята работилница.

 „Интернет на нещата (IoT) набира все повече скорост и  d-shop ще помогне на нашите колеги да се развиват все повече и да иновират. Работилницата е мястото, където колегите имат възможност да  свържат това, което вече знаят и владеят много добре, а именно софтуерната разработка, с хардуера. В дългосрочен план SAP се стреми да бъде лидер в сферата на Интернет на нещата. SAP е компанията, която трябва да свърже новите участници в бизнеса, а именно тези „неща“, със съществуващите системи за управление на бизнес.“, споделя Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България. 

Компанията планира за в бъдеще да проведе и отворени работилници с външни гости, където заедно с присъстващите, професионалистите от компанията ще споделят знания и опит за най-новите хардуерни „джаджи“. d-shop ще бъде отворен за ученици и студенти с цел съвместни разработки на прототипи със софтуерните специалисти от развойния център. Освен това, SAP Labs България планира партньорство с училища, което цели промотиране на актуалните хардуерни технологии, налични в работилницата, както и достъп на младите таланти до най-новите технологии.

Подкрепи Economic.bg