Със закъснение България се включва в европейската поръчка на защитно оборудване

Досега правителството не е ратифицирало Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие

Със закъснение България се включва в европейската поръчка на защитно оборудване

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След като Европейката комисия потвърди вчера, че България е една от шестте държави в Европейския съюз, които са отказали да се включат в европейската обществена поръчка на защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване, днес правителството вече смята да се включи. Отсъствието на България от обществена поръчка на Европейската комисия е било тема на разговор днес между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Срокът за подаване на документите от държавите членки изтече и в момента ЕК прави оценка на подадената информация и за нуждите на отделните държави за количества.

България едва сега е подала документи, като обяснението това да не се е случило досега е, че страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие. А причината за това пък е, че е „необходимо да разполагаме с автентична езикова версия на споразумението на български език, която може да бъде изготвена единствено от преводаческата служба на ЕК. До момента преводът не е готов“, се посочва от пресцентъра на Министерския съвет.

Сега, в рамките на един ден, министерството на здравеопазването е предложило на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

И отново не става ясно защо това не се е случило досега при положение, че самата Комисия посочва, че общата поръчка ще успее да постигне по-ниски цени на защитното медицинско оборудване. Припомняме, че в спешен порядък преди седмица премиерът Бойко Борисов разпореди българските предприятия да започнат да работят само за държавата и да произвеждат защитни маски и облекла. Дори днес Борисов беше на посещение в една от фабриките на завод „Аполо“ във Враца, където се произвеждат защитни облекла. Според премиера компанията изработва водонепроницаеми облекла по най-високите стандарти.

По време на разговора по телефона министър-председателят е информирал Урсула фон дер Лайен как чрез пренастройване на производствата си, български компании в момента произвеждат за лекарите и целия медицински персонал водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти.

Според съобщението на МС двамата са обсъдили възможността България да осигури наличност от защитни средства за други държави членки на ЕС, след като задоволи нуждите на българския пазар. Междувременно България е в разговори с трети държави предвид липсата на достатъчна наличност в рамките на целия Европейски съюз за допълнително осигуряване на маски, защитни облекла и респиратори.

Коментари: 0