САЩ може да станат световен лидер по добив на петрол

Според доклад на Международната агенция по енергетика страната може да изпревари по производство Русия и Саудитска Арабия

САЩ може да станат световен лидер по добив на петрол

Снимка: Pixabay

1408 ~ 2 мин. четене
САЩ може а изпреварят Саудитска Арабия и Русия като водещ световен енергиен производител през следващите 12 месеца, според последния месечен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Тази година обещава да бъде рекордьор за САЩ", казва МАЕ в документа, публикуван в петък и цитиран от CNBC.

"Непоколебимият растеж трябва да доведе до рекордни стойности на добива в САЩ над 10 милиона барела на ден (в производството), изпреварвайки по този начин Саудитска Арабия и съперничейки с Русия през 2018 г. - при условие, че ограниченията на страните от ОПЕК и извън ОПЕК останат", допълва докладът.

Последният месечен доклад на МАЕ идва във време, когато суровите фючърси се покачиха до най-високите стойности от началото на спада на цените през декември 2014 г. Фючърсите за суровия "Брент" достигнаха връх от 70,37 долара за барел в понеделник, а в петък сутринта търговията бе на 68,69 долара.

Производството на суров петрол в САЩ за 2017 г. възлиза на 9,9 милиона барела дневно, според МАЕ, което е най-високото ниво в страната за почти 50 години. Това ниво на предлагане поставя САЩ наравно с лидера на ОПЕК Саудитска Арабия - вторият по големина производител в света след Русия.

През последните години безпрецедентният бум на добив на американски нефт и газ се задвижва предимно от един фактор шистовият добив. Така наречената революция на шиста може да помогне за облекчаване на зависимостта на Вашингтон от чуждестранния петрол, включително от държавите от неспокойния регион на Близкия изток, като същевременно подкрепи и износа за повече страни по света.

Прогнозите на МАЕ за глобалното търсене на петролни продукти за 2017 г. и 2018 г. остават приблизително непроменени - на 97,8 млн. барела на ден и съответно на 99,1 млн. барела на ден.
Подкрепи Economic.bg