Първи снимки на новата операционна система на Google

Тя не прилича по нищо на системите, които използваме в момента

Първи снимки на новата операционна система на Google
13349 ~ 2 мин. четене
Въпреки че Google в момента поддържа две известни операционни системи – Android и Chrome OS – все пак компанията се зае с разработката на нова система – Fuchsia. За първи път Google призна за съществуването на новия проект миналата година.

Сега вече програмистите са предоставили възможност на собствениците на лаптопи Pixelbook да използват специален код и да заредят Fuchsia. Миналата седмица програмистът Мич Блевинс е създал канал в YouTube, в който чрез поредица от видеа показва някои от възможностите на новата операционна система.

Ето и как изглежда новата разработка на Google:

При стартиране ни посреща екран, подобен на този, който се появява, когато Android е заключен.

При първия опит за вписване с профил в Google се преминава през обичайната процедура за потвърждаване чрез SMS или обаждане, но последния екран при завършването на процедурата остава бял.

Основният екран обаче е напълно различен от тези, които всяка една от сегашните операционни системи предлагат както за компютри, така и за смартфони. Основният екран на Fuchsia прилича на уголемен прозорец на Google Now – основни индикатори като часовник и статуса на WiFi-връзката, след което персонализиран поток от свързани с продуктите на Google неща.

Основната разлика между основния екран на Fuchsia и тези на останалите операционни системи е пълната липса на приложения – няма лента, показваща стартираните приложения, няма икони по работния плот, няма дори специален интерфейс за работен плот.

Присъства обаче всеизвестната търсачка на Google. Тъй като това е много ранна версия на Fuchsia, тази търсачка не извежда резултати от интернет, а единствено от компютъра. И ето тук се появяват приложенията.

Засега обаче те не работят, а единствено показват снимка на своя интерфейс, за да покажат как ще работят в бъдеще.

Не е забравена възможността две приложения да работят заедно едно до друго.

Подобно на мобилната операционна система Android, при натискане на централния бутон приложенията не се затварят напълно, а е възможно да бъдат стартирани бързо от екрана с последно използвани програми.

Системата без проблем адаптира своя интерфейс, както и на приложенията, за да работи на смартфони.

Не са забравени и таблетите.
Подкрепи Economic.bg