Чешкият премиер се среща с Борисов, ЧЕЗ вероятно ще е сред темите

До планираното посещение на министър-председателя в София няма планирани срещи на органите на дружеството, официално обявиха от ČEZ

Чешкият премиер се среща с Борисов, ЧЕЗ вероятно ще е сред темите
2111 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш идва в България за среща с министър-председателя Бойко Борисов в понеделник, 22 януари. За срещата става ясно от официалния сайт на чешкото правителство, където освен датата се описва и официалната причина за срещата, както и с кои официални лица ще се срещне Бабиш по време на визитата. За разлика от чешките си колеги, пресцентърът на Министерски съвет все още не е обявил да има такава среща.

Посочената официална причина за посещението е, че България сега председателства Съвета на ЕС и ще бъдат обсъдени приоритетите на страната ни. На уебсайта на правителството на Чешката република пише, че предмет на срещата ще бъде и "икономическото сътрудничество между двете държави".

Много е вероятно обаче двамата премиери да засегнат и мултимилионната сделка за българските активи на чешката енергийна компания CEZ. За тази вероятност пише местното издание Lidove Noviny, което се е свързало с централата на чешкото енергийно дружество в Прага. От там са обяснили, че преговорите за продажбата на "ЧЕЗ България" ще продължат след срещата на двамата лидери и до тогава няма планирани срещи на органите на дружеството.

„До планираното посещение на министър-председателя в София няма планирани срещи на органите на дружеството", каза говорителят на ČEZ Ладислав Крис.

Двамата премиери са провели телефонен разговор през декември, става ясно от официалния сайт на чешкото правителство. Тогава Борисов е поканил Бабиш на посещение в България в началото на 2018 г.

Неизвестен купувач

Чешкото издание пише, че български медии изразяват своите съмнения относно опита и финансовите ресурси, с които разполага семейната компания "Инерком Груп" ЕООД, спрягана от източници на "Капитал" и "24 часа" като потенциален купувач на българските активи на CEZ. Цитираната компания е с капитал от 50 хил. лв., а историята на дейността ѝ - свързана с изграждане на енергийни обекти, датира едва от края на 2016 г. По последни данни CEZ търси за активите си у нас над 300 млн. евро.

До началото на декември изглеждаше, че победителят в търга ще бъде българо-индийски консорциум
Future Energy. Компанията обаче беше обявена в несъстоятелност и загуби лиценза си за енергиен оператор.

Според публично достъпна информация "Интерком Груп" ЕООД притежава три фотоволтаични парка. Тя се занимава, наред с други неща, с реконструкцията на сглобяеми къщи и завършва със загуби през 2016 г. Компанията не е известна в енергийните среди в България, няма и официален сайт. От данни в Търговския регистър става ясно, че тя е еднолична собственост на Гинка Върбакова.

Довиждане, България

Енергийният гигант на CEZ постепенно се оттегля от Балканите. След проблемите в Албания, чешката компания реши да напусне и пазара в България, където се присъедини през 2004 г. и стана най-големият чуждестранен инвеститор в местната енергетика. Официалната причина за продажбата е интерес от инвеститори към закупуването на активите ѝ. Но не е тайна, че има и спорове с българските власти.

Чешкото издание пише още, че окончателните разговори за продажбите на местната дистрибуторска и търговска компания все още са интензивни. По-конкретно, ЧЕЗ предлага за продажба "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд" и "ЧЕЗ Електроразпределение". Мрежата доставя електричество на около три милиона души, включително на София. В края на миналата година чешкото дружество успя да продаде отделно топлоелектрическата централа във Варна.

CEZ е потвърдила пред Lidove Noviny, че в момента има изключителни преговори с един участник в търга. "Получихме няколко оферти, офертата от двама беше последната стъпка и сега се провеждат ексклузивни преговори по най-атрактивната оферта. Въпреки това не коментираме текущото състояние на преговорите", каза говорителят на ČEZ Крис.

Подкрепи Economic.bg