САЩ не искат търговска война с Германия

Посланикът на САЩ в Германия смята, че наказателните мита могат да се избегнати

САЩ не искат търговска война с Германия
716 ~ 1 мин. четене
Новият посланик на САЩ в Германия заяви, че спорът около планираните от Вашингтон наказателни мита върху европейски стоки няма да доведе до търговска война и добави, че президентът Доналд Тръмп единствено иска „игра при равни условия“, предаде Reuters. В интервю за вестникарската група "Функе" Ричард Гренел настоя, че САЩ очакват предложения как биха могли да се избегнат наказателните мита.

„Германците се справят чудесно в търговската област. Няма да има търговска война. Разговаряме с приятелите си, за да решим проблем“, каза той. „САЩ искат да видят какво предлага Европа преди да решат какво ще последва след изтичането на крайния срок 1 юни за въвеждане на тези мита“, добави посланикът.

Гренел, който зае поста преди по-малко от седмица, вече се появи по първите страници с искането си германските фирми в Иран „да прекратят дейността си“ незабавно, след като Тръмп оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение.

В интервюто Гренел повтори призива на правителството на САЩ Европа да възстанови санкциите си срещу Иран.

„Очакваме нашите приятели и съюзници да ни помогнат да върнем Иран на масата за преговори“, каза той и добави, че САЩ имат доказателства, че Иран е нарушил ангажимента си да не обогатява уран.
Коментари: 0