САЩ очаква Китай незабавно да спре кражбата на интелектуална собственост

Засега финансовите пазари реагират позитивно на търговското примирие, договорено между Доналд Тръмп и Си Дзинпин

САЩ очаква Китай незабавно да спре кражбата на интелектуална собственост

Снимка: БТА

САЩ очаква Китай незабавно да реагира на понижените американски мита върху вносните автомобили, спирайки кражбата на американска интелектуална собственост и принудителния обмен на „ноу-хау“. Това обяви Белия дом по повод нарастващата вероятност Вашингтон и Пекин да сключат по-всеобхватно търговско споразумение, пише Reuters.

Президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в събота договориха примирие в търговската война между техните страни, която ограничи обмена на стоки между тях с милиарди долари заради по-високите мита. Двамата лидери се договориха още да забавят с 90 дни планираното за 1 декември тази година налагане на още мита.

Вчера световните финансови пазари реагираха положително на новините, повишавайки се до най-високите си равнища от около три седмици насам. На Уол Стрийт индексите Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq до един се повишиха с над 1%. Фючърсите за американската соя са на най-високото си ниво от месец август насам.

Китай е предложила да поеме допълнителни ангажименти за над 1.2 трлн. долара по време на вечерята между Тръмп и Дзинпин. Това е казал вчера американският финансов министър Стивън Мнучин. Според икономическия съветник на Белия дом Лари Кудлоу сумата е показател, който ще зависи от частните трансакции на американски стоки и от пазарните условия.
Коментари: 0