САЩ пращат още 6000 военни в Европа тази зима

Американците ще провеждат учения и на българска територия

САЩ пращат още 6000 военни в Европа тази зима
3896 ~ 1 мин. четене

Съединените щати ще разположат тази зима в Европа близо 6000 военнослужещи. Това предаде ТАСС, като се позова на представители на американското министерство на сухопътните сили, което е част от структурата на Пентагона.

Допълнителната бронетанкова бригада, която ще бъде изпратена в Европа, наброява 4000 души. Става въпрос за 3-а бронетанкова бригада от 4-ата пехотна дивизия, базирана в щата Колорадо, пише БТА.

САЩ ще разположат още в Европа 1750 военнослужещи, зачислени към 10-а авиационна бригада от 10-а планинска дивизия.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че допълнителната бронетанкова бригада, която страната му ще изпрати в Европа, ще пристигне от Колорадо през февруари.

Първо тя ще проведе учения в Полша. След това тя ще изпрати подразделения с численост на рота в България, Румъния и балтийските страни, обясни Картър.

Тези части ще останат в бившите съветски републики в Прибалтика до разполагането на батальони на НАТО, а след това през юни и юли ще проведат учения в Полша, Латвия, Литва, Естония, България, Румъния и Грузия.

Един батальон от бригадата ще бъде изпратен в Румъния, допълни Картър. Той ще влезе в състава на тренировъчна бригада на НАТО, която Алиансът реши да формира за укрепване на своите позиции в Черно море.

Подкрепи Economic.bg