Английската банка изстреля паунда нагоре

Петролът и акциите се сринаха, златото расте

Английската банка изстреля паунда нагоре

По време на вчерашното си заседание Английската централна банка остави основната лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.25%. От банката казаха, че вероятно няма да последват нови понижения на основният лихвен процент, загатвайки за възможна промяна в някоя от двете посоки през следващата година. От институцията запазват размера на месечните количествени улеснения от 435 млрд. паунда.

От АЦБ ревизираха растежа на БВП в посока на горе. За 2016 г. очакванията са за ръст на БВП в размер на 2.2%, а за 2017 г. с 1.4%. Предишните прогнози бяха съответно 2.0% и 1.8%. За 2018 г. очакванията са за ръст от 1.5%, което е по-малко в сравнение с предходната прогноза от 1.8 на сто.

Прогнозите за инфлацията също бяха ревизирани нагоре. За 2016 г. очакваната инфлация вече е 1.3% спрямо 1.2% преди това, а за 2017 г. и 2018 г. се очаква тя да достигне 2.7%.

В резултат британският паунд поскъпна с около 1.3% спрямо долара до 1.2466, като малко по-рано през деня успя да достигне до 1.2494.

Новозеландският долар продължава с възходящото си движение, подкрепен от последните икономически данни, според които за последното тримесечие страната е успяла да постигне бюджетен излишък при предварителна прогноза за дефицит. Новозеландската валута нарасна с 0.6 на сто до 0.7322 спрямо зелените пари. Двойката AUD/NZD успя да пробие 100-дневната пълзяща средна.

Според последното социологическо проучване Хилари Клинтън води с малко пред Доналд Тръмп 5 дни преди президентския вот в САЩ. Според данни на New York Times, Клинтън има подкрепа за момента около 45%-42%. Ситуацията за нея леко се подобри, след като предходното проучване даде лека преднина за Тръмп.

Разнопосочно движение при облигациите след заседанието на АЦБ

10-годишните американски облигации нараснаха до 1.804%, подкрепени от прогнозите на Английската централна банка за размера на инфлацията.

В същото време британските дългови книжа се понижиха поради коментарите от страна на централната банка, че ново понижение на основната лихва вероятно няма да има. Допълнителен натиск оказа и ревизията в посока нагоре на инфлацията и икономическия растеж. 10-годишните книжа се търгуваха при доходност от 1.257%, но след заседанието на АЦБ се понижиха до 1.197%.

Петролът спадна до най-ниските нива от септември

По време на вчерашната търговия златото успя да достигне месечен връх, пробивайки важната съпротива на 1300. Благородният метал завърши търговията с ръст от половин процент, затваряйки на 1302.70 долара за тройунция. Среброто отстъпи с 0.6 на сто до 18.36 долара.

Цената на стоманата нарасна с 3.1%, записвайки второто най-добро представяне за тази година. Медта се покачи с 0.8 на сто до 224.90 долара.

Петролът се търгува на най-ниските си нива от септември насам, притиснат от силното предлагане. Сорт Брент се движи в близост до 200-дневната пълзяща средна на нива около 46.30 долара за барел.

Червена сесия за капиталовите пазари в САЩ и Европа

Водещите индекси от двете страни на океана останаха на червена територия. Решението на Английската централна банка и продължаващото негативно представяне на петрола продължиха да притискат водещите индекси.

Акциите на Fitbit се сринаха с 33% въпреки добрите данни за приходите на компанията за третото тримесечие, възлизащи на 24%. Причина за силното понижение в цената на ценните книжа са мрачните перспективи пред компанията.

Книжата на GoPro стартираха търговията със спад от 7%, а по-късно достигнаха понижение от 20%, пробивайки подкрепата на 19 долара. И тук подобно на Fitbit причина за силното поевтиняване са мрачните перспективи пред управлението на компанията. Ценните книжа затвориха на 52-седмично дъно на 9 долара.

Коментари: 0