САЩ пращат шест бомбардировача B-52 в района на Близкия Изток

Самолетите ще се разположат във военновъздушната база на остров Диего Гарсия, съобщава CNN

САЩ пращат шест бомбардировача B-52 в района на Близкия Изток

Снимка: defense.gov

Американските военновъздушни сили (ВВС) изпращат шест бомбардировача B-52 Stratofortress до военната база на остров Диего Гарсия - военен хъб, който действа като стратегическа точка за операции както в Близкия изток, така и в Тихия океан. Информацията е на CNN, като се позовава на източник от Белия дом. Той е казал, че бомбардировачът от епохата на Студената война ще бъде „достъпен за операции срещу Иран, ако бъде поръчан“.

Според информацията на американската медия „разгръщането не е сигнал, че операциите са били поръчани“.

„Понастоящем не обсъждаме сили, които да влизат или излизат от Зоната на отговорност на Централното командване на САЩ“, е казал говорителят на Пентагона Ребека Ребарич пред Military.com в искане за коментар.

Базата има възможност да приютява самолети с размера на бомбардировача В-52.

Самолетите често се използват в подобни бази за извършване на непрекъснати мисии, с които се демонстрира присъствие и се отправят предупреждения, пише Business Insider. B-52 също се използва за рутинни мисии от Диего Гарсия в Афганистан след 11 септември.

След заповедта на президента Доналд Тръмп за въздушен удар, при който бе убит висшият ирански генерал Солеймани миналата седмица, Иран заплаши да отмъсти, като удари американските сили в Близкия изток.

Солеймани беше убит на международното летище в Багдад миналата седмица, а атаката бе определена от американските служби като „решителна отбранителна акция“ за защита на американския персонал и дипломати в Близкия изток.  Солеймани беше определян от САЩ като основен фактор за атаките, при които загинаха стотици американски войници след нахлуването в Ирак през 2003 г.

Въпреки че последното разполагане на B-52 може да действа като допълнителна поддръжка, това не е първият път, когато Министерството на отбраната изпраща специална група за бомбардировачи в региона през последните месеци като отговор на Иран.

Коментари: 0