САЩ мислят за санкции срещу европейски компании заради „Северен поток 2“

Възможни са репресии спрямо компаниите, които участват в изграждането на газопровода

САЩ мислят за санкции срещу европейски компании заради „Северен поток 2“

Снимка: Wikimedia

САЩ не изключва възможността да наложи санкции срещу европейски компании, в опита си да блокира изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“, който ще пренася руски газ през Балтийско море до Европейския съюз. Това е казал американският посланик за ЕС Гордън Съндланд, пише Reuters. На натиск от страна на Вашингтон могат да бъдат подложени енергийни компании от Германия и други европейски страни, които участват в изграждането на проекта.

Коментарът на посланика е дошъл след въпрос дали е възможно американският президент Доналд Тръмп да предприеме някакви по-нататъшни мерки за осуетяването на проекта. Досега държавният глава на САЩ се ограничаваше единствено до гневни тиради, че газопроводът ще направи европейските държави още по-зависими от Москва.

„Все още не сме използвали първия набор от инструменти, които биха могли значително да затруднят или дори да спрат проекта“, е казал американският посланик. Той е добавил, че се надява самата Европа да се противопостави на „Северен поток 2“, тъй като ЕС признава, че зависимостта от руския газ не е добро дългосрочно геополитическо решение.

В продължение на месеци от Вашингтон предупреждават, че обмислят санкции срещу европейски компании, за да спрат изграждането на газопровода. През август Тръмп подписа нов пакет санкции спрямо Русия, за които руската енергийна компания „Газпром“ коментира, че биха могли да забавят някои от проектите ѝ. Засега обаче построяването на „Северен поток 2“ продължава с помощта на някои големи европейски компании въпреки противопоставянето на много страни членки на ЕС, както на някои европейски представители. Германия, до която ще стига тръбата, отказва да се присъедини към европейското противопоставяне срещу проекта. Обяснението на Берлин е, че става дума за частен бизнес.
Коментари: 0