САЩ: Засилваме военното си присъствие в България

Морски тюлени ще бъдат командировани по българското Черноморие

САЩ: Засилваме военното си присъствие в България

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

Съединените Американски Щати ще засилят военното си присъствие в България. Това съобщи посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин на събитие, посветено на търговските и инвестиционни отношения между България и САЩ, предаде репортер на Economic.bg.

Американците ще разположат свои допълнителни военни части в общите бази на българска територия и най-вече по черноморското ни крайбрежие, където ще бъдат командировани морски тюлени.

САЩ ще засилят подкрепата си за общите военни операции на наша територия, ще провеждат и много допълнителни обучения. Те ще подпомогнат модернизацията на българскатра армия и военно оборудване.  

Причината за сериозното струпване на военни части е несигурността и многобройните геополотически конфликти в черноморския регион. 

Двете държави ще обменят засилено разузнавателна информация, за да противодействат по-успешно на заплахите на сигурността. Американските и българските служби ще си партнират за подобряване на сигурността по границите и засилване на митническия контрол.

САЩ подкрепя енергийната диверсификация, към която се стреми нашето правителство, както и идеята за втора българо-гръцка газова връзка, която да осигури достъп на българските фирми до втечнен газ.

Рубин изтъкна значението на възможността български студенти да ходят на бригади отвъд океана. „Издали сме над 1000 визи на българи, които ще работят в САЩ този сезон“, отбеляза посланикът. Той добави, че мотивираните млади хора го вдъхновяват и поощрява техните амбиции.         

Коментари: 0