Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран

Дадени са 48 часа на членовете на дипломатическото представителство да напуснат кралството

Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран
288 ~ 1 мин. четене

Саудитска Арабия скъсва дипломатически отношения с Иран. Това заяви министърът на външните работи на Рияд - Адел ибн Ахмед ал Джубейр. Причината за крайното решение е нападението на саудитското представителство в Техеран и острата иранска реакция, последвала екзекуцията на саудитски шиитски духовник, предаде Франс прес.

Рияд даде 48-часов срок на членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството, заяви министърът на пресконференция. Той осъди "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и разрушения".

Нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран и саудитското консулство в иранския град Махшад са "крещящо" нарушение на всички международни конвенции, каза саудитският външен министър и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията. Ал Джубейр Рияд заяви, че няма да позволи на Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство, предаде "Ройтерс".

По-рано в неделя иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че "несправедливо пролятата кръв на мъченика Нимр ще даде плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските лидери".

Екзекуцията на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия изток. Той беше един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм, припомнят експерти.

По данни на "Ройтерс" саудитските дипломати, изтеглени от Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран, вече са пристигнали в Дубай, на път за Саудитска Арабия.

Подкрепи Economic.bg