Русия и „Газпром“ нямат вина за спирането на газа

Наглост е да се говори за отнемане на чужд бизнес, заяви Бойко Борисов

Русия и „Газпром“ нямат вина за спирането на газа

Снимка: Стоян Йотов

200 ~ 2 мин. четене

Русия и доставчикът „Газпром“ нямат никаква вина за спирането на руския газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на БТВ.

По думите му „Газпром“ са предупредили страната ни, че един от основните ни дистрибутори не прави заявки. „На 31 декември следобяд дойде такова писмо до нас“, подчерта Борисов.

„Ние получихме и писмо от „Овергаз“ с молба незабавно да се сключи типов договор с „Булгаргаз“ ЕАД за доставка на природен газ през месец февруари 2016 г.“, коментира премиерът.

„Считате ли за нормално да ни поставят в такива условия, че да сключваме договор на 31-и декември“, попита той, като обясни, че на 31-ви декември вечерта всички шефове са се събрали, за да подпишат този договор.

„Това „Овергаз“ е дружество, което имаогромния шанс да печели добри пари, дистрибутирайки газ по мрежите, ни заяви на 31-и вечерта, че не може да дистрибутира газ“, каза още Борисов.

„Не  може да ми се идва на 31-и декември с молба, че не може да се справя с доставките на газ, а после да има наглостта да се твърди, че искам да му взема бизнеса“, обяви премиерът.

Той коментира още, че падането на първия му кабинет е осуетило строителството на "Южен поток". По думите му по това време не е имало криза в Украйна и проектът е бил приоритетен за ЕС. 

Относно изключването на Лютви Местан от ДПС, Борисов обясни, че това е работа на ДПС. "Не мога да се бъркам в работата на чужди партии. С Местан работихме доста време и не мога да кажа нищо лошо. Натискът и желанието на турското ръководство да се намеси в този конфликт, ме накара да съм съмнителен", уточни той. 

Подкрепи Economic.bg