Токът няма да поскъпне поне до лятото

От тази година потребителите ще могат сами да избират доставчика си на ток

Токът няма да поскъпне поне до лятото
188 ~ 2 мин. четене

Токът няма да поскупне поне до лятото. Цената на енергията в България се определя от КЕВР. Тя ще остане такава, до следващото ценово ценово решение през лятото. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на Нова ТВ.

Тя подчерта, че през 2016 г. започва процеса за либерализация на българския пазар. „Българските потребители не трябва да се притесняват от това. Всички държави членки са преминали през това“, коментира Петкова.

Тя обясни, че промените ще засегнат всеки един от нас по няколко начина. „На първо място ще можем да си избираме доставчик на ток. Те от своя страна ще могат да се конкурират по между си за отделни тарифни профили, за цената на енергията, за офертите на всеки потребител“, поясни министърът.

На 11 декември в тестови режим започна работа българската независима енергийна борса. В средата на януари т.г. тя ще започне да работи в реално време. Цената, която бе достигната на тестовия режим на борсата, беше 74,32 лв. За сравнение цената на борсата на еленергията в Румъния е 73 лв. за мегаватчас. В Чехия цената е 80 лв., в Унгария – 62 лв.

Относно газовия скандал на Нова година, Теменужка Петкова подчерта, че събитията са се развили много бързо. „Българската държава се намеси на време и изпълни своята функция да не остави близо 200 000 потребители без ток на Нова година“.

Една от основните ни задачи е да развиваме конкуренция и да спомогваме за развитието на пазара както на електроенергийния, така и на природния газ, подчерта Петкова

На въпрос за отношенията между „Овергаз“ и руската компания „Газпром“, тя обясни, че това са чисто търговски отношения между две компании. „Не смятам, че има някаква жертва в тази ситуация. „Овергаз“ има задължения към своя доставчик, които трябва да ги изпълнява. Очевидно в тази ситуация тя бе изпаднала в затруднение“, поясни енергийният министър.  

Подкрепи Economic.bg