Саудитска Арабия заговори за война с Катар

Кралството смята за недопустимо искането за „интернационализация на Светите места“

Саудитска Арабия заговори за война с Катар
5192 ~ 1 мин. четене
Настояването за интернационализация на Светите места е равносилно на обявяване на война срещу кралството. Това каза външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр по повод твърденията, че Катар иска и немюсюлмани да посещават светия за исляма град Мека и светите места в околността му. Това предупреждение идва, въпреки че все още не е сигурно дали официален представител от Доха е коментирал тази възможност в този контекст.

"Катарските искания за интернационализиране на Светите места са агресивни и на практика представляват обявяване на война срещу кралството", е цитиран външният министър на Саудитска Арабия от „Ал Арабия“. "Запазваме си правото да отговорим на всеки, който работи по интернационализацията на Светите места", добавя той.

Засега обаче не е ясно дали Катар наистина е поискал това, пише Reuters. Емирството обвини саудитите, че политизират Хаджа (годишното поклонения на мюсюлманите от целия свят в Мека – бел. ред.) и се обърнаха в събота към Специалния докладчик на ООН за религиозната свобода, като изразиха загриженост относно пречките, които се създават пред катарците, които искат тази година да посетят поклонението.

Повечето от посетителите в Саудитска Арабия идват единствено, за да видят Мека. Това е Светият град за Исляма и всички предани мюсюлмани, без значение къде живеят, трябва да направят поклонение тук поне веднъж в живота си. Това е родното място на Мохамед, тук той е започнал да проповядва и тук се е завърнал за последното си поклонение. Мека и светите места в околността са забранени за немюсюлмани.
Подкрепи Economic.bg