Саудитският петролен гигант ще купува газ от САЩ

Така Saudi Aramco ще се затвърди като играч на международния газов пазар

Саудитският петролен гигант ще купува газ от САЩ

Снимка: Saudi Aramco

464 ~ 2 мин. четене
Saudi Aramco подписа споразумение за закупуване на втечнен природен газ (LNG) от САЩ от базираната в Сан Диего компания Sempra Energy,. С тази сделка държавният саудитски петролен гигант напредва към целта си да стане играч в разрастващия се международен газов пазар.

Дъщерните дружества на двете компании, Sempra LNG и Aramco Services Company, съобщиха в сряда, че са подписали документи, с които се сключва споразумение, според което Sempra ще продава на Aramco 5 милиона тона LNG за следващите 20 години. Споразумението подлежи на договаряне и финализиране.

„Ако се превърне в споразумение за продажба и покупка (SPA), това ще бъде една от най-големите сделки за втечнен природен газ, подписани някога и най-голямата сделка, подписана от 2013 г. насам”, казва Джайлс Фарер, директор по изследванията в консултантската компания Wood Mackenzie за енергийни и минерални ресурси.

Доставките ще идват от първата фаза на съоръжението за втечнен природен газ в Порт Артър в Тексас, което в момента се разработва. Споразумението ще даде на Aramco и 25% дялово участие в обекта.

Споразумението ще даде значително предимство на Sempra, една от няколкото компании, които се опитват да развият съоръжения за износ на LNG или природен газ, охладен до течна форма за транспортиране. 

Компаниите в сектора трябва да намерят клиенти, за да финансират износни терминали за няколко милиарда долара, така че споразумението с Aramco ще позволи на Sempra да даде зелена светлина на съоръжението в Порт Артър.

Sempra преди това сключи 20-годишна сделка за продажба на 2 милиона тона годишно от Порт Артър на Полската нефтена и газова компания. След сключването на сделката с Aramco, Sempra ще има към купувачите 7 милиона тона мощност от 11 милиона тона в Порт Артър годишно.

Порт Артър е един от петте проекта на Sempra за развитие на LNG в Северна Америка. Предприятието на компанията в Хакери, Луизиана, започна производството на втечнен природен газ по-рано тази година. Компанията в крайна сметка се надява да достави 45 милиона тона газ годишно по целия свят.

Aramco проучва партньорства за природен газ и активи в Северна Америка, руската част на Арктика и Африка, като цели да удвои общото си производство на газ до 23 милиарда кубически фута на ден през следващите 10 години.

По-рано тази година компанията обяви, че ще премине отвъд традиционния си бизнес, развивайки огромните петролни запаси на Саудитска Арабия, и ще се разшири в международни проучвания на нефт и газ. Това означава, че компанията ще се конкурира по-пряко с международни енергийни компании като Exxon Mobil и Royal Dutch Shell.
Коментари: 0