Създават първия в света "Tesla град"

Всяка от 2500-те къщи ще има соларни панели и вградена домашна батерия

Създават първия в света
4781 ~ 1 мин. четене

Първият в света "Tesla град" ще бъде изграден в близост до Мелбърн. Проектът е на австралийски разработчици и се оценява като един от най-екологичните и устойчиви в страната. 

Всяка от къщите ще има соларен покрив и вградена домашна батерия. Жителите на модерното селище ще използват с 43% по-малко вода, ще произвеждат с около 80% по-малко отпадъци, а соларните панели се очаква да генерират толкова електричество, че обитателите на модерните жилища да могат да презареждат своите електрически автомобили безплатно.
 
Този първи “Tesla град” официално е наречен Ярабенд на името на реката Яра, която минава през квартала. Предградието ще обхване около 16,46 хектара площ, на които ще бъдат изградени 2500 нови жилища. Сред тях ще има еднофамилни къщи, градски къщи и апартаменти, пише GreenTech. 
 
Иновативните домове не само могат да произвеждат и съхраняват слънчевата енергия, но и между тях ще има станции за зареждане на електрически коли. Стаите ще са обзаведени с енергийно ефективни осветителни тела и уреди. Сградите са проектирани така, че да се сведе до минимум въздействието им върху околната среда.

Подкрепи Economic.bg