Sensata откри най-голямата си световна лаборатория в България

Инвестицията е за $3 млн., в нея работят 100 висококвалифицирани инженери

Sensata откри най-голямата си световна лаборатория в България
Автор: Илия Лазаров

Един от водещите производители на автомобилни компоненти в света – „Сенсата Технолоджис“ откри в София най-голямата си тестова лаборатория в световен мащаб. Тя е разположена на площ от над 6000 кв. м и работи за нуждите на клиентите на компанията от цял свят.

Тестовата лаборатория и механизация вече функционира и в нея работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и разработване на оборудване за технологиите на „Сенсата“ за автомобилни сензори. Инвестицията в лабораторията е около 3 млн. долара.


На официалното откриване присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, висши мениджъри на компанията, бизнес партньори и медии, предаде репортер на Economic.bg.

„Нашите клиенти разчитат на „Сенсата“ да доставя доказани сензорни технологии и решения за ключови приложения с безупречно качество и отговарящи на най-високите стандарти на индустрията – технологии, които спомагат за решаването на някои от най-сериозните проблеми, с които клиентите се сблъскват,“ каза Пол Чаула, старши вицепрезидент за Европа на „Сенсата Технолоджис“.


„Тестовете, които се провеждат в нашата нова тестова лаборатория, пресъздават някои от най-суровите условия, в които могат да попаднат продуктите ни в един автомобил, включително екстремни температури и влияния на околната среда. Щастливи сме, че тестовата лаборатория се разраства и сме много горди с нашия екип инженери, благодарение на който продуктите на „Сенсата“ покриват всички изисквания на клиентите, както и строгите стандарти на индустрията“, обясни Чаула.

Всеки автомобилен сензор, разработен от „Сенсата“, преминава през над 200 функционални теста в Тестовата лаборатория, преди да премине към заводите за производство. Тестовете симулират един цялостен тримесечен цикъл на работа в автомобила.


Сензорите се тестват на температури от -40 до +1200 градуса по Целзий. Други тестове включват тест за защита срещу прах, срещу влага или т.нар. „steam cleaning” при който всеки сензор е изложен на водна пара под високо налягане с температура от 100 градуса по Целзий и налягане до 100 бара. Други тестове са тестове за химическа устойчивост, вибрационни тестове и електромагнитна съвместимост между сензора и превозното средство.

Динамичното възходящо развитие на София я превърна в много важна локация за компанията. Това отчете и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.


„София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави.

Столицата произвежда около 40% от БВП на страната и остава градът с най-ниските нива на безработица. Едва 2.3% от живеещите в София са безработни, според данните на Агенция по заетостта за януари. Това на практика означава липса на безработица, което е много добра новина за хората“, посочи Фандъкова.


Поздравявам „Сенсата Технолоджис“, която е насочила инвестицията си във високотехнологична лаборатория в София и именно тук се развива развойната дейност на компанията, с което се цели и намаляване на вредните емисии и подобряване на безопасността на превозните средства. Това се дължи на първо място на високообразованите професионалисти, които работят в София“, подчерта кметът на столицата.

Коментари: 0