Северна и Южна Корея подновяват жп връзката си

Проектът трябва да бъде одобрен от ООН

Северна и Южна Корея подновяват жп връзката си

Снимка: БТА

Северна и Южна Корея дадоха символично начало на проекта за подновяване на прекъснатата железопътна връзка помежду им. Делегации от двете държави участваха в церемония, вдъхваща надежда, че гражданите на съседните страни ще могат в близо бъдеще да пътуват през граница между двете Кореи. Това е поредна стъпка към затоплянето на отношенията между двете държави. Тя обаче трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН, предава Bloomberg. 

Жп връзката между двете държави бе разрушена по време на Корейската война. По-рано тази година лидерът на Северна Коря Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин си стиснаха ръцете относно идеята за възстановяване на движението на международните влакове по време на историческата среща помежду си. 

Към момента обаче Северна Корея продължава да подлежи на санкции от страна ООН, които към момента спират строителния жп проект. 

„Резултатът от северно- и южнокорейския железопътен и пътен проект зависи от умствената сила и волята на нашата нация. Ако се поддадем на възгледите на другите, не можем да постигнем обединението, което иска нашата нация”, заяви Ким Юн Хоук, вицепремиер на Северна Корея по време на официалната церемония за старта на инициативата. 

„Железопътните линии ще изиграят своята роля за намаляването на пропастта между Южна и Северна Корея“, коментира южнокорейският министър на транспорта Ким Хюн-мее. 

Жп проектът за първи път бе представен преди 15 години, но заради последвалите ядрени опити на Северна Корея той бе замразен, а на Пхенян бяха наложени международни санкции от Съвета за сигурност на ООН. 

От няколко месеца насам Северна Корея демонстрира желание да стопли отношенията си със света. Организирани бяха няколко срещи на върха, в това число с американския президент Доналд Тръмп. Необходимото условие за връщането на Северна Корея на по-добри дипломатически позиции е тя да спре ядрените си опити и да се разоръжи. 
Коментари: 0