Северна Корея е откраднала $400 млн. в криптовалути

Тоталитарната държава използва парите за разработване на военните си програми, показва доклад

Северна Корея е откраднала $400 млн. в криптовалути

Снимка: БТА

4100 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Хакерската армия на Северна Корея е осъществила най-малко седем атаки срещу платформи за криптовалути през 2021 г. Чрез тези удари са откраднати дигитални активи на стойност почти 400 млн. долара, съобщава Bloomberg. Това e увеличение от 40% спрямо година по-рано, се казва в доклада на изследователската фирма за блокчейн Chainalysi.

Атаките са насочени предимно към инвестиционни фирми и централизирани борси.

Тези действия, взети заедно, рисуват портрет на нация, която подкрепя престъпността с криптовалути в огромен мащаб“, се казва в доклада.

Заключенията на Chainalysis са, че лидерът Ким Чен-ун разчита на подкрепяни от държавата хакери. САЩ и Съветът за сигурност на ООН заявиха, че киберпрестъпленията, извършвани от тоталитарната държава, помагат за финансирането на програмата ѝ за ядрени оръжия и за подкрепа на икономиката, ударена тежко от глобалните санкции.

Сумата, изчислена от изследователската група, се равнява на приблизително на 1.5% от икономиката на Северна Корея през 2020 г. и вероятно над 10% от годишния ѝ военен бюджет. Парите, които страната получава от киберпрестъпления, ѝ помагат „да финансира правителствени приоритети, като ядрената и ракетната си програми“, заяви американската Служба към директора на националното разузнаване в некласифициран доклад от 2021 г.

Chainalysis сега посочва, че хакерите на най-изолираната държава в света използват фишинг примамки, експлойти, злонамерен софтуер и усъвършенствано социално инженерство, за да крадат средства.

След като Северна Корея получи попечителство върху средствата, започва внимателен процес на пране на парите, за да ги прикрият и осребрят.“

Кибервойските на Пхенян крадат все по-разнообразни криптовалути, се казва в доклада. Това увеличава сложността на операциите по пране на пари.

Докладът идва в момент, когато Северна Корея засили натиска във връзка със санкциите, заявявайки днес чрез външното си министерство, че ще отприщи „по-силна и сигурна реакция“, ако САЩ се опитат да наложат по-голям икономически натиск.

След като страната проведе два теста този месец на нова хиперзвукова ракетна система, която позволява високи скорости и маневреност за избягване на американски прехващачи, Министерството на финансите на САЩ обвини петима севернокорейци, живеещи в чужбина – един в Русия и четирима в Китай – че подпомагат националните програми за ядрени оръжия и балистични ракети.

Ким не прояви голям интерес към призивите на Вашингтон да се върне към преговорите за ядрено разоръжаване, които са в застой от близо три години. Администрацията на Байдън посочи, че може да предложи финансови награди в замяна на проверими стъпки за разоръжаване.

Севернокорейският режим се опитва да напълни хазната си по два основни начина, заобикаляйки санкциите, заявиха САЩ и ООН. Първият са киберпрестъпленията. Другият е транспортирането от кораб до кораб на стоки като въглища. Става въпрос за схема, при която севернокорейски плавателен съд прехвърля товара си на друг или обратното. При тази ситуация и двата кораба обикновено се опитват да прикрият своята идентичност.

В момента Северна Корея има повече от 6000 членове в своето звено за кибервойни, известно още като Бюро 121, според оценки в некласифицирани доклади за отбрана на САЩ и Южна Корея.Подкрепи Economic.bg