10 сгради от бъдещето на архитектурата

Няколко постройки, които ще променят представите ви за модерно строителство

10 сгради от бъдещето на архитектурата
5614 ~ 3 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Навлизаме в нова ера на архитектурните иновации, вече модерните жилища и сгради предлагат много повече от обикновен подслон. Все по-често се впечатляваме от постройки, които вдъхновяват нуждите ни да помагаме на околната среда. Днес, сградите балансират добре между иновативните технологии и рециклираните материали.

Ето 10 сгради, които ще променят представите ви за модерно строителство:

1.       Сграда за наблюдение на елени, Норвегия.

Туристическа пътека води до грандиозно място с изглед към централната част на планината Dovrefjell в Норвегия, която е дом на последните диви елени в Европа, застрашени от изчезване. Уникалният вълнообразен вътрешен дизайн привлича посетителите да се стоплят след дългия планински преход и им предлага възможността да наблюдават застрашените видове. Вътрешността е изградена от огромни стъклени прозорци и мека дървена сърцевина оформена по подобие на близките планински скали.

2.       Метрополис, Севиля, Испания

Когато длъжностните лица на Севиля решили да заменят паркинга и автобусните спирки в сити центъра установили, че под повърхността се намират Римски руини. След откритието, архитектите решават да запазят историческото богатство и да го съчетаят с модерния дизайн на проекта.  Шестте конструирани „гъби“ закриват силното андалусийско слънце, а посетителите преспокойно могат да се покачат на върха им, за да се насладят на уникалната панорамна гледка. Интересното е, че тази забележителност, изградена главно от дървени материали е най-голямата лепена структура в света.

3.       Жилищен комплекс, Португалия

Този уникален жилищен комплекс за пенсионери, отразява по неповторим начин културния акцент на Португалия. След като се свечери, прозрачните покриви на сградите светят, за да се гарантира лесното и свободно предвижване на гражданите през нощта. В случай на авария сградите променят светлината си, като започват да светят в червен цвят в знак на помощ.

4.       Културен център, Маями, Флорида
Културен център, наподобяващ шатра, разкрасява Маями с уникалния си, минималистичен дизайн и структура. „Прозрачните бели тръби“  пропускат светлина и са ситуирани на стратегически места, за да се осигури осветление по пътеките към масивната зала.

5.       Арка "Nova" в Мацушима, Япония

Арката „Nova” е със структура, направена от разтеглива пластмасова мембрана, която съчетава в себе си японската култура и защита от потенциално земетресение . Мястото се използва като концертна зала за 500 души, която може да променя местоположението си.

6.       Централното телевизионно седалище в Пекин

Формата на седалището на централната телевизионна станция в Китай предлага алтернативен дизайн и структура на небостъргач, поощряващи екипната работа и предоставящи безпрецедентен публичен достъп до системата на обществената медия. В нея, като в затворена система, се помещават всички дейности по производство на телевизионна продукция - управление, производство, разпространение.

7.       Сградата на Wendy, Куийнс, Ню Йорк

Качеството на въздуха се влошава значително, особено в градските райони. Но как може да се промени това? Фирмата Wendy има представа. Wendy има максимално голяма повърхност, така че колкото се може повече от покритието ѝ от титаниеви наночастици да бъде изложено на околната среда. Всеки квадратен метър от нея може да извлича въглероден диоксид от въздуха, равняващ се на отделяния от 23 автомобила. Всеки милиметър от площта, която заема сградата поема въглеродния двуокис от въздуха и го преработва.

8.       Бензиностанция и McDonald's в Джорджия

Защо няма повече бензиностанции, предлагащи истински удобства на пътниците? Бензиностанцията в Джорджия включва публичен парк, ресторант и оригинален дизайн.

9.       Интернационален център в национален парк в Лимпoпo , Южна Африка

Идеята за този център за посетители възниква от разкрити мотиви, гравирани върху камък, дело на южноафриканска цивилизация на търговци. Неговите куполи със свободна форма са построени по 600-годишния строителен способ, който е както икономически, така и екологично издържана. Въпреки че е вдъхновен от миналото, дизайнът на центъра се чувства "у дома си" в 21-ви век - с модерни геометрични форми, които добавят несравним нов облик на античния комплекс.

10.   Художественият проект Favela в Рио де Жанейро, Бразилия

Публичният арт проект е започнал през 2010 година, като сътрудничество между холандски художници и местен арт екип от Рио де Женейро. След първия им проект движението се разпространило в целия свят. Следващите инициативи са осъществени в западащ район в Северна Филаделфия и общности в Кюрасао и на други места, с цел да променят занемарени обществени пространства по начини, които привличат положително внимание и икономически импулс.

Коментари: 0