Шанхай регистрира безплатно електромобилите

Собствениците спестяват до 12 000 долара от липсата на такса

Шанхай регистрира безплатно електромобилите
Автор: Стилиян Гребеничарски

Шанхай въвежда безплатна регистрация за автомобили с електрическо захранване, пише Bloomberg. По този начин собствениците на екологични возила ще спестят до 12 000 долара от такса за регистрационна табела.

Мярката е част от опитите на градските власти да овладеят замърсяването на въздуха и задръстванията. Тези проблеми се задълбочиха сериозно през последните години, заедно с повишаване на стандарта на живот в страната. Китай е най-големият източник на въглеродни емисии в света, а влошените показатели на околната среда дори са посочвани като един от факторите, застрашаващи доверието в Комунистическата партия в Народната република.

Градът се опитва да стимулира жителите си да използват публичния транспорт, както и да закупуват превозни средства с ниски или нулеви емисии. Наложени са и редица ограничения за регистрирането на нови автомобили на конвенционално гориво.

Първата безплатна регистрация е направена на автомобил BMW i3 на 6 януари, се казва в съобщение на базираната в Мюнхен компания. BMW започна доставки на модела през септември и вече има изградени 40 зарядни станции само в Шанхай.

Друг производител, който се радва на все по-голяма популярност в страната - Tesla Motors, също ще може да се възползва от преференциалния режим.

През изминалата година Китай обяви стратегии за насърчаване на местните производители на автомобили с алтернативно захранване и развитие на мрежата от зарядни станции. Именно липсата на инфраструктура се посочва като основна пречка пред масовото навлизане на електромобили в глобален план.

Коментари: 0