Шансът за рецесия в САЩ е 10%, смята Goldman Sachs

Нивото е двойно по-ниско, отколкото в края на миналата година

Шансът за рецесия в САЩ е 10%, смята Goldman Sachs
404 ~ 1 мин. четене
Според икономистите на Goldman Sachs политиката на Федералния резерв е намалила риска от рецесия през следващата година до едва 10%. Това е двойно по-малък шанс, отколкото бяха прогнозите в края на четвъртото тримесечие на 2018 г.

Заключението на икономистите е, че подобряването на финансовите пазари от началото на годината до голяма степен се дължи на рязката промяна на политиката от страна на Фед. В края на миналата година основната лихва бе вдигната с 0.25 пункта, а очакванията бяха да има още няколко покачвания през 2019 г. През февруари обаче Управителният съвет на Фед реши да няма нови увеличения заради по-слабите перспективи пред икономическия растеж.

Финансовите условия се подобриха значително от началото на 2019 г., като FCI (индексът на финансовите условия) се е подобрил с 80% спрямо затягането на условията през четвъртото тримесечие на 2018 г., пишат експертите на Goldman Sachs. Те изтъкват, че потенциалът за растеж също се е подобрил след промяната на позицията на Фед. Финансовите условия, за които говорят, са представяне на фондовите пазари и нива на лихвени проценти.

Сега прогнозите на икономистите за растежа през първото тримесечие са за около 2%, докато преди това очакванията бяха за около 1%. В същото време кривата на доходността между 3- и 10-годишните ДЦК вече не е обърната както преди няколко седмици, а това според Goldman Sachs е сигурен сигнал, че рискът от рецесия намалява.
Коментари: 0