Марио Драги: Банковият сектор в Европа е „пренаселен“

Президентът на ЕЦБ смята, че трябва да има интензивен процес по консолидация

Марио Драги: Банковият сектор в Европа е „пренаселен“

Снимка: БТА

996 ~ 1 мин. четене
Банковият сектор в Европа е „пренаселен“ и се нуждае от консолидация. Това каза президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на пресконференция след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ днес. Според него секторът трябва да предприеме поредица от действия за подобряване на своя бизнес модел.

„Това може да бъде постигнато, но само чрез консолидация. Необходимостта от консолидация е много, много голяма“, каза той, цитиран от Reuters. „Съществува връзка между мащаба и способността да се правят инвестиции, които са необходими за подобряване на технологиите и да бъдат конкурентоспособни, особено при някои бизнес модели“, каза Драги.

Запитан за надзорната роля на Европейската централна банка при сливанията, той каза, че основният приоритет е транзакциите да бъдат успешни, което означава да не са само приятни за акционерите, но и да се създаде силен бизнес субект.

Драги каза, без да споменава конкретни сделки, че ЕЦБ няма предпочитания между трансгранични и национални банкови сливания.

Deutsche Bank и Commerzbank – двете най-големи банки в Германия, заявиха в средата на март, че са в преговори за сливане. Deutsche е под натиск да пристъпи към сделката, след като миналата седмица двама източници заявиха пред Reuters, че ако преговорите пропаднат, италианската UniCredit може да проучи възможността за сливане с Commerzbank.
Коментари: 0